bezár
 

színház

2012. 05. 19.
Don Carlos és Egmont a Maladype Bázison
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Schiller Don Carlos és Goethe Egmont című drámáját rendhagyó, kettős előadáson mutatják be vasárnap a Maladype Bázison Budapesten.

Szkéné színház

A Don Carlos/Egmont című előadás mindkét drámában szereplő közös alakja Alba herceg. A herceg kegyetlen, változást nem tűrő, a hatalmat mindenáron megkaparintani és megtartani szándékozó személyiségével a két főhős - Don Carlos és Egmont - végzetét okozza. Az előadást Balázs Zoltán rendezte.

Schiller drámájának középpontjában Don Carlos herceg áll, akit szinte szétszakít személyes kapcsolatainak beteljesületlensége. A dráma szerelmi és politikai szálait Posa márki irányítja és kapcsolja össze egységes indítékrendszerré. Bár Carlos és Posa elbuknak, álmuk a szükségszerűség birodalmában nem valósulhat meg, a szabadság és a barátság nemes ideáljai diadalmaskodnak. A darabot Blasek Gyöngyi, Lendváczky Zoltán, Keszég László, Kuna Károly, Orosz Ákos, Tankó Erika és Varga Gabriella játsszák - olvasható a www.maladype.hu oldalon.

Goethe Egmont című drámájának főhőse a nyers, egyenes, életvidám és szabadságszerető Egmont, a 16. századi németalföldi függetlenségi harcok hőse és közkedvelt személyisége. A történet a félig középkori Brüsszel flamand kispolgári környezetében, a csatákból hazakerült katonák és főrendek között játszódik olyan időkben, amelyben kibontakozik a kor sajátos egyénisége, megfoghatóvá válik a reformáció szelleme és a spanyol ellenreformáció könyörtelensége. A főszereplő tragédiáját az okoza, hogy egyszerre akar hű lenni népéhez és uralkodójához. Csak akkor ébred annak tudatára, hogy lehetetlenség kétfelé hűnek lenni, amikor bukásában magára marad. A darabot Blasek Gyöngyi, Lendváczky Zoltán, Keszég László, Orosz Ákos, Tankó Erika és Varga Gabriella adja elő.

Mint írják, "figyelembe véve a különleges játszóhely adottságait, tervezett előadásaink az individuum és a hatalom intim, emberi és mindennapi kapcsolatát szeretnék hangsúlyozni, a megszokottól eltérő színészi és rendezői megoldásokkal".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés