bezár
 

art&design

2012. 05. 18.
Kérdéses a varsói Modern Művészeti Múzeum jövője
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kérdéses a varsói Modern Művészeti Múzeum (MSN) jövője, mert a lengyel főváros felmondott az új székházát tervező Christian Kerez svájci építésznek.

prae.hu

A varsói polgármesteri hivatal be is perelte a tervezőt, akitől több mint 1,6 millió eurós kötbér és késedelmi díj kifizetését követeli.

A város Kerezt azzal vádolja, hogy még két év is kevés volt neki az építési engedélyhez szükséges projekt bemutatására. A építész szerint viszont Varsó a ludas, mert tartalmi észrevételek helyett minden tervezői javaslatot abszurd indokokkal utasított vissza.

Azt állítja, hogy a hivatalnokok által rendszeresen megváltoztatott koncepciók értelmében javította a terveket. Az áthelyezett ajtók, megemelt boltozatok és más igazítások elfogadására hetekig kellett várnia, így végül átlépte a határidőket, amiért 137 ezer euró késedelmi díjjal bírságolták.

A lengyel sajtónak a dokumentációt tartalmazó több tucat iratgyűjtőt is bemutatta. Ezt a városháza és a főváros-fejlesztési igazgatóság (SZRM) már 2010-ben megkapta - írta pénteken a Rzeczpospolita című napilap.
A Kerezt képviselő Krzysztof Wojtkowiak szerint a főváros saját hivatalnokainak inkompetenciáját igyekszik álcázni a felmondással.

Tudomása szerint a SZRM nem készítette elő a kijelölt telkeket a beruházásra, mert azok még magánkezekben vannak. De szerinte még van esély a projekt megmentésére, amennyiben az igazgatóság helyett más beruházót jelöl ki a város.

Varsó azonban nem szándékozik visszavonni a döntését és egy új pályázat meghirdetését tervezi. Álláspontját még a Kerezt támogató neves építészek nyílt levele sem módosította, amelyben egyebek között a politikai szándék hiányát vetették a városháza szemére.

Az MSN, amely kinőtte a jelenleg bérelt székhelyét, átmenetileg, de az új fejlemények ismeretében egyelőre meghatározhatatlan időre egy felújítandó bútoráruházba költözik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés