bezár
 

art&design

2012. 05. 18.
Kiállítás a honosítási dokumentumokból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A honosítás során előkerült régi dokumentumokból rendez kiállítást Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT); a tárlatot Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitja meg pénteken.

prae.hu

A Magyar múlt - magyar jövő című kiállítást azokból a dokumentumokból állították össze, amelyekkel az egyszerűsített honosítási eljárás során a kérvényezők magyarságukat bizonyították - mondta Nemes Előd, a sepsiszentgyörgyi Demokrácia Központ vezetője, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki elnöke pénteken az MTI-nek.

Mint kifejtette, a kiállított okmányok között van iskolai ellenőrző könyvnek megfelelő értesítés, nemzetvédelmi igazolvány, a Magyar Vöröskereszt által kiadott tudakozó lap, amelyeket a katonáknak állítottak ki egészségi állapotukról, régi magyar személyazonossági igazolvány, polgári személyi lap, utazási igazolvány.

Nemes Előd megjegyezte: bármilyen dokumentum jó a honosítási eljáráshoz, amelyen magyar állami pecsét van. Úgy vélte, hogy ezek esztétikai szempontból is nagyon látványosak és több mint kétszázat válogattak ki belőlük a kiállításra.

A tárlatot egy hónapon át lehet megtekinteni a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház kiállítótermében, de más háromszéki településeken is bemutatnák. "Ahogy a Magyarnak lenni jó rajzversenyt is körbehordoztuk a megyében, ugyanúgy ezt is el szeretnénk vinni a környező falvakba" - mondta Nemes Előd. Hozzáfűzte: a sepsiszentgyörgyi Demokrácia Központba a környékbeli falvakból is bejárnak honosítani az emberek.

"Sepsiszentgyörgyön a héten adtuk át a hétezredik honosítási kérelmezőnek az összeállított dossziét, Kézdivásárhelyen pedig nemrég értük el a háromezret, Háromszéken összesen több mint tízezer kérelmező honosításában segédkezett a Demokrácia Központ" - összegezte az illetékes.

A kiállítás megnyitóján Toró T. Tibor, az EMNP elnöke is részt vesz. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős államtitkár-helyettes a zabolai csángó múzeumot is felkeresi, péntek este pedig részt vesz az Erdélyi Magyar Néppárt baróti fórumán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés