bezár
 

art&design

2012. 05. 17.
Restaurálják a salgótarjáni Kálvária stációit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Civil kezdeményezésre restaurálják a salgótarjáni Kálvária stációit; Bóna Kovács Károly 1938-ban készült 14 domborművét a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszéke újítja fel.

prae.hu

Gáspár István Gábor író-újságíró, az akció szervezője csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a salgótarjáni születésű Bóna Kovács Károly Franciaországból tért haza, hogy az alkotásokat elkészítse a város kérésére.

Hozzátette: az időjárás kikezdte a domborműveket, illetve az alkotásokat magukban foglaló házak is sérültek; egyes alakok részben felismerhetetlenné váltak.

Mivel a restaurálás komoly szakértelmet igénylő munka, az alkotásokról készült fotókat a szervező megküldte a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája vezetőjének, Kicsiny Balázs képzőművésznek, a felvételek az ő segítségével jutottak el a restaurátori tanszékre.

A tanszék vezetői megállapították, hogy értékes műalkotásokról van szó, amelyeket meg kell őrizni az utókornak, ezért szerdán Szabó Péter, a kőrestaurátor szak szakvezető tanára és Tamáska János tanársegéd Salgótarjánba utazott, hogy felmérjék a feladat nagyságát és a költségeket - mondta Gáspár István Gábor.

Hozzátette: a várossal együttműködve vállalják a munkát, Eötvös Mihály, Salgótarján alpolgármestere pedig ígéretet arra, hogy megpróbálnak forrást szerezni a helyreállításhoz, mert azt az önkormányzat is fontosnak tartja.

A szervező azt is elmondta: a Kálváriához vezető lépcső magántulajdonba került, az a terület viszont, amelyen a stációk állnak, az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében van, a magyar állam a tulajdonos.
Kitért arra is: kezdeményezik majd a 14 stáció védetté nyilvánítását.

A domborműveket befoglaló házak tetején márciusban már pótolták a fakereszteket, ebben az egyházasgergei Szent József Katolikus Szakiskola tanárai és diákjai segítettek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés