bezár
 

zene

2012. 05. 17.
Roma est az Akváriumban - Parno Graszt és Vojasa május 26-án
Akvárium Klub, 1051 Budapest, V. kerület, Erzsébet tér 14.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Parno Graszt zenekar idén már megjárta Prágát és Pozsonyt, többször is ellátogattak Franciaországba, hogy jól elhúzzák a közönségnek a talpalávalót és megmutassák, mi fán terem az igazi cigány virtus. Május 26-án ezt hozzák el az Akváriumba, karöltve a Vojasa zenekarral.
A Parno Graszt Romani szóösszetétel jelentése "fehér ló". A Paszabról származó együttes az autentikus cigányzene egyik legnevesebb hazai képviselője. Dalaik nagy részét maguk gyűjtötték a szabolcs-szatmári Paszabról és környékéről. Magyarul és Romani nyelven egyaránt megszólalnak, akár egy dalon belül is cserélgetve a két nyelvet. "Már tizenöt éve működött a roma folkzenekar, amikor 2002-ben hirtelen a hazai és nemzetközi érdeklődés fókuszába került. Rávágok a zongorára című debütáló albuma az európai világzenei rádiósok sikerlistájának a hetedik helyére tornászta magát, s ezzel azon mód hazai és külföldi turnék sorozata kezdődött meg. 2010-ben Egyesült Államokban jártak, majd a koppenhágai világzenei vásáron mutatták meg, hogy mi fán terem a Fehér ló. Nos, a tisztaság és a szabadság fáján, és aki ismeri a zenekar lemezeit (Rávágok a zongorára, Járom az utam, Ez a világ nekem való), vagy már hallotta őket koncerten, az a legmélyebben bólogathat erre, hiszen kirívóan keresetlen és természetes előadásmód a Parno Graszté: roskadásig telítve frissességgel, könnyedséggel és bámulatos pörgéssel, s közben maradva mindenféle erőlködéstől és hamis fúziótól mentesen.

Parno Graszt Romani


2011 májusában látott napvilágot a Parno Graszt negyedik albuma – Reggelig mulatok címmel. A lemez új számainak nagy része a túláradóan boldog optimizmusról, életörömről, gondtalan mulatásról, táncról szól. A zenekarvezető Oláh József saját szerzeményei személyes élményekből fakadnak – az egyik elmeséli például nemrég született kislányának történetét, vagy egy másik a máriapócsi híres Mária-kegyhelyen tett fogadalmukról mesél.

Az est folyamán a Vojasa zenekar is fellép, aki egy teljesen új színfolt a cigányzene palettáján. Az ismert zenészekből álló zenekar még szinte csak most kelt ki a tojásból, hiszen tavaly alakultak. Ám ez nem azt jelenti, hogy kezdőkről van szó, sőt, egy ők egy igazi supergroup. Az együttes tagjai szinte már az anyatejjel szívták magukba az muzsika csínyát-bínyát, később pedig olyan neves zenekarokban kamatoztathatták tehetségüket, mint például a Romano Drom, a Khamoro, az Andro Drom, a Nomada, az East Gipsy Band vagy az Esclin Syndo. De találkozhattunk velük Presser Gábor, Gerendás Péter vagy a Tátrai Band produkciójában is.

Vojasa



Belépő: 1600 Ft
Elővételben: 1200 Ft

Facebook esemény:
http://www.facebook.com/events/408400872517677/

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés