bezár
 

irodalom

2012. 05. 16.
Mészáros Sándor a Szépírók új elnöke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerdai közgyűlésén Mészáros Sándort választotta a Szépírók Társasága elnökévé. A két új alelnök Kéri Piroska és Szilágyi Zsófia lett.

prae.hu

A Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott tisztújító közgyűlésén Mészáros Sándort választotta a Szépírók Társasága elnökévé. Mészáros Sándor irodalomkritikus, a Kalligram kiadó főszerkesztője, 1991-94 között a József Attila Kör elnöke volt.

A Szépírók alelnöknek Kéri Piroskát és Szilágyi Zsófiát szavazták meg.

A megválasztott elnök csütörtökön az MTI-nek elmondta: van tapasztalata irodalmi szervezet irányításában, hiszen korábban a társaság alelnöke volt, 1991 és 1994 között pedig a József Attila Kör elnökeként tevékenykedett. Megjegyezte: a Szépírók Társasága Csaplár Vilmos elnöksége alatt megerősödött, tekintélyt szerzett, így bőven akad olyan tradíció, amelyen nem érdemes változtatni. Példaként az alapszabályt, a tagok közti szolidaritást, a működési formát említette.

Mészáros Sándor a tervei közül kiemelte A könyv utóélete program megerősítését, amelyhez szeretne magántámogatókat szerezni a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesületének (MASZRE) támogatása mellé.

Ezt a leendő elnök azzal indokolta, hogy írószervezetnek gondoskodnia kell az olvasók neveléséről, amelyhez nélkülözhetetlenek az író-olvasó találkozók. Kitért arra, hogy reményei szerint a tagság is kezdeményezően fog fellépni, így az elnökségnek csak segítenie kell a különféle ötletek megvalósulását.

A Szépírók Társaságának új elnöke mielőbb szeretne találkozni a többi magyar írószervezet vezetőjével. Arra a kérdésre, hogy milyen témákról akar velük tanácskozni, Mészáros Sándor elmondta: számos olyan ügy van, amelyhez a szervezetek közös fellépése szükséges. Szerinte ilyen az irodalom állami támogatásának folyamatos csökkenése vagy a kortárs irodalom könyvtárakba történő eljuttatása.

"Ha mód nyílik rá, érdemes lenne vitát rendezni arról is, hogy az előadóművészeti törvény mintájára szükség van-e irodalmi törvényre. Közös fellépésre van szükség a fordítás-támogatások növeléséhez, hiszen a környező országokhoz képes Magyarország elenyészően kevés pénzt fordít a magyar irodalom külföldi népszerűsítésére" - fejtette ki Mészáros Sándor.

Szerinte nagyobb figyelmet érdemel az is, hogy a határon túli magyar közösségekhez eljusson a kortárs szépirodalom. "Elég gyakran járok határon túli magyar településeken, és azt tapasztalom, hogy teljesen esetlegessé vált, milyen magyar kötetek jutnak el az ottani könyvtárakba" - magyarázta.

Mészáros Sándor örvendetesnek nevezte, hogy az ország büszke a nemzetközi hírnevet szerzett íróira, de a sikerhez szerinte nélkülözhetetlen az "irodalmi hátország", amely a jelenlegi csekély támogatás mellett egyre kisebb.

Évvégi interjúnk Mészáros Sándorral itt olvasható: http://prae.hu/prae/articles.php?aid=4512

Fotó: Szőcs Petra
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés