bezár
 

zene

2012. 05. 14.
Trónörökösök a színen 2012 - Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola) és Csáki András (gitár) hangversenye
2012. május 19. MTA Díszterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Starlet Music Management 2008. november 17-én, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében indította el a Trónörökösök a színen című sorozatot, amelyen kiugró tehetségű fiatal előadóművészek mutatkoztak be egy-egy koncerten. Ezúttal Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész, Csáki András gitárművész hallható a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével, az ifjú amerikai karmester, Teddy Abrams vezényletével.

prae.hu

2012. május 19-én 19.30

Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola) és Csáki András (gitár)
hangversenye

Közreműködik:
a MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel:
Teddy Abrams

A műsoron:

De Lhoyer: Versenymű gitárra Op.16
Rodrigo: Concierto de Aranjuez
- szünet -
Bach: a – moll fuvolaverseny (Gyöngyössy Zoltán átirata)
Dubois: Fuvolaverseny

Vámosi-Nagy Zsuzsa

Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész 2006-ban szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Kovács Lóránt növendékeként. Egyetemi évei alatt 6 hónapig Erasmus ösztöndíjjal tanult Hágában, Emily Beynon fuvolaművésznőnél.

Ezután a londoni Royal Academy of Music posztgraduális képzésén ösztöndíjasként folytatta tanulmányait a világhírű William Bennett fuvolaművész osztályában, ahol 2008-ban második, kitüntetéses diplomája mellett elnyerte II. Erzsébet angol királynő nagydíját, a Queen's Commendation for Excellence kitüntetést. 2008 óta William Bennett tanári asszisztense a művész nyári nemzetközi mesterkurzusain.

A sikeres fiatal fuvolaművésznő számos nemzetközi verseny győztese, többek között a Bukaresti Nemzetközi Fuvolaverseny, valamint a Temesvári Nemzetközi Fuvolaverseny első helyezettje.

Vámosi-Nagy Zsuzsa a Ventoscala Szimfonikus Zenekar első fuvolása, a Budapest Barokk Együttes tagja, valamint Csáki András gitárművész és Szilágyi Kinga Katinka hárfaművész állandó kamarapartnere.

Szólistaként és kamarazenészként rendszeresen ad koncerteket Magyarországon és külföldön egyaránt, többek között bemutatkozhatott a Manchesterben és New Yorkban megrendezett nemzetközi fuvolástalálkozók meghívott vendégművészeként.

2008-ban és 2009-ben Fischer Annie ösztöndíjat nyert, 2009 és 2011 között pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára volt.

2009-ben elnyerte a rangos Junior Prima díjat.

Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója, valamint a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.

Csáki András

Csáki András 1981-ben született Budapesten. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol diplomája megszerzését követően 2007-ben a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója lett.

Tanulmányait olyan elismert gitárművészeknél folytatta, mint Eötvös József, Roth Ede és Szilvágyi Sándor. Többek között részt vett Odair Assad , Manuel Barrueco , Leo Brouwer , Abel Carlevaro , Costas Cotsiolis , Aniello Desiderio , Zoran Dukic , Pablo Marquez , Thomas Müller-Pering , Judicaël Perroy , Angel Romero , David Russell , Kováts Barna és Vásáry Tamás mesterkurzusán.

Versenyeken eddig 24 döntős helyezést ért el, köztük 11 első, 10 második, 3 harmadik és számos különdíjat kapott. Olyan nagy múltú és tekintélyes versenyek győztese, mint a XXVI. Dr. Luis Sigall Nemzetközi Zenei Verseny (Chile), Tokiói Nemzetközi Gitárverseny (Japán, 2008.), vagy a Michele Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (Alessandria – Olaszország, 2009.), vagy az először megrendezett Nikita Koshkin Nemzetközi Gitárverseny (Calcutta - India, 2010.), illetve a Julián Arcas Nemzetközi Gitárverseny (Alméria - Spanyolország, 2011.).

Koncertezett Angliában, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Chilében, Franciaországban, Görögországban, Grúziában, Norvégiában, Olaszországban, Spanyolországban, Romániában, Szerbia és Montenegróban, Szlovákiában valamint Venezuelában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Indiában, Japánban, rendszeresen fellép versenyművek szólistájaként és kamarazenészként is.

A Naxos Classic Kiadó már több lemezfelvételt készített vele, 2012-ben pedig a spanyol verseny győzteseként Spanyolországban készítheti el újabb szólólemezét.

Tanít a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gitár tanszakán is. Tartott már mesterkurzust az Egyesült Államokban, Franciaországban, Görögországban, Romániában és Magyarországon.

2008-ban és 2009-ben Fischer Annie ösztöndíjban részesült, 2009-ben megkapta a Duna Televízió Magyar Csillagok díját, valamint a Junior Prima zeneművészeti díjat. 2010-ben Márciusi Ifjak Díjjal tüntették ki.

Teddy Abrams a komponálás mellett karmesterként valamint klarinét- és zongoraművészként egyaránt aktív előadó. A 2011/2012-es évad jelzi első évét a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarral, az együttes rezidens karmestereként.

2008 és 2011 között Abrams a New World Szimfonikusok (NWS) ösztöndíjas gyakornok-karmester pozícióját töltötte be. Ezen minőségében Abrams a NWS segédkarmestereként működött és számos előadást - köztük bérlethangversenyeket (megosztva a pódiumot meghívott vendégkarmesterekkel), gyermekkoncerteket, valamint jelentős számú egyéb nagy- és kamarazenekari zenei eseményt - vezényelt. Abrams vezényelte a New World Szimfonikusokat Miami Beachen, Washingtonban és a Carnegie Hallban, és dolgozott számos más zenekarral is szerte az országban.

Nemrég debütált a Florida Zenekarral, a Jacksonville-i Szimfonikusokkal, a Boca Raton-i Szimfonikusokkal, és a Marin-i Szimfonikusokkal.

A jelen évad felkérései között szerepel a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a Detroit-i Szimfonikusokkal, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Pro Musica Kamarazenekarral (Columbus) és a Hilton Head Szimfonikusokkal való debütáló koncertje, kiegészülve újabb felkérésekkel a Florida Zenekarral, a Jacksonville-i Szimfonikusokkal, és a New World Szimfonikusokkal.

Kiváló zongora- és klarinétművészként Abrams fellépett számos zenekar szólistájaként és olyan együttesek és művészek kamarapartnereként, mint a Szentpétervári Vonósnégyes, Menahem Pressler, Gilbert Kalish, a Time for Three, vagy John Adams.

Emellett minden évben meghívottja az Olympia-i Zenei Fesztiválnak.
Abrams társalapítója volt a Sixth Floor Triónak, eleget téve ezzel azon elkötelezettségének, hogy felfedezze a különféle közönségrétegekkel való kommunikáció legújabb módjait. A trió számtalan helyen szerepelt szerte az Egyesült Államokban.

Abrams - mint zongorista és mint számos zongoraátirat elkészítője - közreműködött Massimo La Rosa, a Cleveland-i Zenekar első harsonásának 2010 októberében kiadott debütáló CD-felvételén is.

Abrams dirigensi tanulmányait Michael Tilson Thomas és Otto-Werner Mueller irányítása alatt végezte a Curtis Institute-ban, valamint tanult David Zinman-nál az Aspeni Zenei Fesztiválon. Mindkét intézményben mint a valaha is felvett legfiatalabb dirigenshallgató léphetett a növendékek sorába.

Abrams emellett díjnyertes karmester és szenvedélyes tanár, aki hazája számos iskolájában tanított már, valamint ő volt a New World Szimfonikusok valamennyi oktatási célú zenei rendezvényének karmestere is. A NWS-szel előadott 2009-es oktató koncertjeit Dél-Florida több száz iskolájában kísérhették figyelemmel élő, online közvetítés formájában. Fellépett mint billenytűs a Philharmonia Zenekarral, megnyerte a 2007-es Aspeni Zeneszerzőversenyt, és a You Tube Szimfonikusok segédkarmestere volt 2009-ben a Carnegie Hallban. Abrams visszatérő vendége volt a La Mortella zenei fesztiválnak Ischiá-ban, Olaszországban és a berlini Amerikai Akadémiának. Ezen felül számos zenekar helyettes karmesteri tisztét, így a San Francisco-i Szimfonikusok, a St. Louis-i Szimfonikusok, a Kansas City Szimfonikusok és a Los Angeles-i Filharmonikusok is ellátta.

Az európai zenekultúra iránti érdeklődése vezette Budapestre, ahol 2011-től Takács-Nagy Gábor asszisztenseként vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés