bezár
 

irodalom

2012. 05. 14.
Újvidéki siker az énekelt versek zentai fesztiválján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újvidéki egyetemista nyerte a csütörtöktől vasárnapig megrendezett Énekelt Versek XVII. Zentai Fesztiváljának versenyprogramját.

prae.hu

A résztvevőknek az idén a délvidéki Csík Mónika Térhatárok, vagy Bújócska című versét kellett megzenésíteniük és előadniuk.

A zentai önkormányzat, a budapesti Égtájak Egyesület és a zentai zEtna kiadó fődíját az újvidéki Perisic Diana érdemelte ki. A fesztiválon második alkalommal szerepelt egyetemi hallgató a kötelező vers legjobb megzenésítéséért is különdíjban részesült - írta hétfői számában a Magyar Szó című délvidéki napilap.

A második helyezést Iszlai Renáta és Páll András csíkszeredai előadók érték el, ők egyben a közönségdíjat is megkapták.

Harmadik helyezett a szabadkai StarKalap együttes, amelynek tagjai – Bakos Evelin (zongora, ének), Reéb Zsófia (ének), Torok Orsolya (gitár, ének), Szedlár Ágnes (ének) – harmadik éve zenélnek együtt.

A Kaláka együttes különdíjában a felvidéki Rimajánosiból érkezett Farkas Csaba részesült, előadói különdíjat érdemelt az erdélyi, nagybányai Bertódi Johanna, a legjobb kórushangzásért pedig a kárpátaljai Mezővári település Krisz együttesét jutalmazta a zsűri.

A dallamos ének- és mandolinszóért a szabadkai Folton Folk zenekar, a legjobb hangszerelésért a budapesti Göncölszekér együttes érdemelt különdíjat.

A fesztivál keretében szombat délelőtt a budapesti Sajtkukacz zenekar lépett fel a zentai kórház gyermekosztályán, majd a rendezvénysorozat gálaműsora keretében megtartott Különbéke című Szabó Lőrinc-estet tekinthette meg a közönség.

Az esten közreműködött a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész.
Vasárnap a torontáltordai színházteremben a zentai Mécsvirág együttes (Krnács Erika előadóművész, valamint Hajnal Anna és Zsoldos Ervin verséneklő) zenés áhítatán vehettek részt az érdeklődők, a bácsfeketehegyi református templomban pedig a kárpátaljai Krisz zenekar lépett fel az ünnepi istentiszteleten.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján olvasható ismertető szerint Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja a zentai Zyntharew együttes és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére jött létre 1995-ben, a budapesti Kaláka együttes szakmai támogatásával.

A fesztivál célja a lírai és zenei anyanyelv erősítése és fejlesztése, valamint az, hogy minél több fiatal figyelmét felkeltse az igényes és értékes vajdasági magyar kortárs költészet és dallamanyag iránt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés