bezár
 

zene

2012. 05. 12.
Mystery Gang: itt a rockabilly-csapat első magyar nyelvű lemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megőrülök érted címmel első magyar nyelvű anyagát készítette el a Mystery Gang, a külföldön is népszerű rockabilly-trió; Egri Péter, a csapat frontembere az MTI-nek a friss lemez hátteréről mesélt.

prae.hu

"Eddig csak angol nyelvű lemezeket csináltunk brit, amerikai és német kiadónál, és a Mystery Gang ezután sem fog átváltani magyarra a szövegekben: május végén amerikai kiadónknál is kijön új anyagunk ingyenes netes letöltési lehetőséggel. A Megőrülök érted című album elsősorban azért jött létre, mert tavaly nyáron volt egy koncertünk az akkori Zöld Pardonban, ahol több mint ötezren voltak kíváncsiak ránk, annyian, mint mondjuk a Quimbyre vagy a Tankcsapdára szoktak menni" - mesélte Egri Péter énekes-gitáros.

Ez a koncert azt igazolta a Mystery Gang számára, hogy bár a zenekar soha nem számított a média kegyeltjének, "fű alatt" mégis sikerült Magyarországon kiépíteni egy széles körű közönséget.

"A Megőrülök érted egyfajta köszönet a részünkről mindezért. A magyar nyelvű szövegek írásánál a 20. századi városi líra inspirált, például Albert Goldman, Jack Kerouac dolgai, de említhetem Vas Istvánt, Márai Sándort vagy akár Kosztolányit is. Az én esetemben egy dalra egy-egy film is hatással van, például a francia újhullám Roger Vadimmal, az olasz neorealista mozi Fellinivel" - jegyezte meg Egri Péter.

Az új lemez (kiadó: Grund Records) címadó dalához készült videoklip rendkívül ötletes, ugyanakkor minimalista megközelítésű: a Mystery Gang három tagja (Egri mellett Paszinger Zoltán bőgős-basszusgitáros és Tamási László dobos) egy kanapén ülve énekli a számot, még vágás sincs.

"Ez a fajta klipkészítési elképzelés egybevág a mintegy másfél éve New Yorkból indult tendenciával, amely jó értelemben vett hand made módszerre épít. Ilyen klipet készített a Beastie Boys, Lady Gaga vagy Snoop Dogg is" - fejtette ki a frontember.

A lemezen két számban (Telepi gyerekek, Vedd át a ritmust rapváltozat) is közreműködik Ganxsta Zolee. "Számos fesztiválon egymás előtt és után léptünk fel tavaly, aztán egy spontán közös zenélésből alakult ki a Telepi gyerekek".

A Mystery Gang az elmúlt években játszott New Yorkban a Music Television meghívására, fellépett Londonban, Párizsban, Helsinkiben, Olaszországban, 2009-ben a ZZ Top előtt zenéltek a Papp László Budapest Sportarénában. Mint Egri Péter elmondta, ezt a csapat első tíz évének kemény munkája alapozta meg, ami ahhoz is szükséges volt, hogy bekerüljenek a nagy amerikai és nyugat-európai rockabilly-kiadók, a nemzetközi promóterek vérkeringésébe.

A zenekar az Egyesült Államokban filmhez is írt zenét (a Fly to the Moon a Townies című mozi betétdala volt), akárcsak itthon (Till Attila Pánik-jához), Egri Péter Brenner szerepében színészként tűnt fel Fonyó Gergely Made in Hungária című alkotásában.

"Számunkra a rockabilly nem egyszerűen egy stílus, a zenei és kulturális keretek mélyebb gyökerűek, mint sok ismert rock and roll előadó esetében. Nekem az amerikai rock and roll kultúrában az 1955-ös esztendő jelenti a csúcsévet, de a negyvenes évek végi western swing, a korai rhythm and blues, illetve a hatvanas évek közepi hangzás is masszívan jelen van a zenénkben" - magyarázta Egri Péter.

A műfajok tágítását célozza a Mystery Gang szeptember 18-i akusztikus koncertje a Művészetek Palotájában (Müpa), amelyet a frontember eddigi munkásságuk legizgalmasabb vállalkozásának nevezett.

"A Magyar Televízió közreműködésével készülő műsorunkban úgy fogjuk bemutatni az amerikai rockabilly 1952 és 1965 közötti időszakát, hogy közben a hangszerelésben a tízes, húszas, harmincas és negyvenes évek zenei gyökereihez is visszanyúlunk, a szvingig és a dzsesszig, és mindezt európai folkkal fogjuk keverni, cimbalommal, hegedűvel, tangóharmonikával, klarinéttal, zongorával" - hangsúlyozta az énekes.

Egri Péter azt mondta, tervezik a Müpában már bemutatott zenés darabja, a Privát Buddy Holly Story folytatását is, "ez tovább fogja mélyíteni a színház, a film, a tánc és a Mystery Gang kapcsolatát. Jövőre megint csinálunk egy magyar nyelvű lemezt is".

A Mystery Gang május 18-án a Millenárison a Jazzy Fesztivál keretében mutatja be új lemezét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés