bezár
 

art&design

2012. 05. 11.
Herendre látogatott a német Porcelánkirálynő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első külföldi útja Herendre vezetett a német Porcelánkirálynőnek, akit a porcelán népszerűsítése érdekében választanak meg minden évben a német porcelángyártók. II. Carolát Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntötte pénteken a Veszprém megyei városban.

prae.hu

A német porcelánok több mint 80 százaléka Bajorország északkeleti részén készül, itt gyártanak olyan világhírű márkákat, mint a Rosenthal, a Winterling, a Hutschenreuther, a Seltmann és a Walküre.

A régióban 1996-ban hoztak létre egyesületet a német porcelánkészítés eredetének, három évszázados történelmének és jelenének széles körű megismertetésére.

A több mint 550 kilométer hosszú, Bamberget, Bayreuth-ot és Selbet is magában foglaló német Porcelánútról elnevezett egyesület 2003 óta minden évben választ egy Porcelánkirálynőt, aki egy éven át népszerűsíti a porcelánt. Porcelánkirálynő nem járt még hivatalos úton a Porcelánúton kívül.

Herend Marktleuthen, a német Porcelánút tagjának testvérvárosa - emlékeztetett Simon Attila, kiemelve: a Herendi Porcelánmanufaktúra missziója, hogy ápolja és őrizze a magyar értékeket és hagyományokat, mindemellett azonban fontosnak tartja az európai porcelánkultúra megismertetését is. Ezért is hívta meg a szentpétervári Imperial Porcelánmanufaktúrát a Herendi Múzeumba és most ezért fogadja a német Porcelánkirálynőt.

Vajai László, Herend független polgármestere úgy vélte: a két település közötti, húszéves testvérvárosi kapcsolat megünneplésének szép mozzanata a királynő érkezése. Az évforduló alkalmából emléktáblát is avatnak pénteken.

Hans Michael Stockhammer, Marktleuthen alpolgármestere köszöntőjében felidézte a porcelán születésének történetét, és szólt az ágazat problémáiról, amelyeknek véleménye szerint csak egyik oka a kínai konkurencia.

II. Carola hangsúlyozta: büszke arra, hogy Herenden lehet, hiszen a manufaktúra nemcsak a porcelángyártásban elismert, hanem a magyar kulturális örökségben betöltött szerepe is jelentős.

A testvérvárosi kapcsolat is fontos Marktleuthen és a Porcelánút számára - mutatott rá a Porcelánkirálynő, aki elárulta, hogy civilben bankban dolgozik.

A Porcelánkirálynő és a német delegáció a köszöntés után látogatást tett a herendi manufaktúrában és a múzeumban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés