bezár
 

színház

2012. 05. 11.
Szikora János lett a Vörösmarty Színház igazgatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szikora János Jászai Mari-díjas rendezőt választotta meg a Vörösmarty Színház igazgatójának pénteki ülésén Székesfehérvár közgyűlése; az augusztus elsejétől hivatalba lépő új direktor megbízatása öt évre szól.

Szkéné színház

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester hangsúlyozta: a képviselőtestület - amely nagy többséggel szavazott bizalmat a szakmailag kimagasló színvonalú pályázata alapján megválasztott igazgatónak - olyan politikai döntést hozott, amely bírja a szakma támogatását is.

Mint mondta, a teátrumot Székesfehérvár történelmi múltjának, szellemiségének és csaknem egymilliárd forintos költségvetéséhez méltón kívánják "visszahelyezni a színházi világ térképére". A városvezető hangoztatta: meggyőződése, hogy a Vörösmarty Színház erős színházzá, vidéki színházi fellegvárrá emelhető.

Szikora János az előtte álló feladatok közül a sajtótájékoztatón kiemelte: legfontosabbnak a társulatépítést és a színházlátogató közönség visszahódítását, továbbá a teátrum és az oktatás kapcsolatának szorosabbra fűzését, valamint Székesfehérvár és az ország történelmi múltjának, értékeinek színházi bemutatását tartja.

Olyan színházi modellben gondolkodik, amely szervesen kapcsolódik a város szellemi, kulturális és oktatási életéhez.

A múlt értékeinek bemutatását egyebek között királydráma pályázatokkal, a város lakosságát "megszólító", egy-egy királyunk életét bemutató, nyári nagy történelmi játékokkal szeretné megvalósítani, és tervezi királyainkkal kapcsolatos, Székesfehérvárhoz kötődő országos tévévetélkedő megrendezését is.

Úgy fogalmazott, kiemelt feladatának tekinti, hogy virtuális értelemben a lelkekben újraépítse a Szent István által alapított Nagyboldogasszony bazilikát.

A Vörösmarty Színház igazgatói posztjára azt követően írt ki pályázatot - immár másodszor - az intézményt fenntartó városi önkormányzat, hogy a közgyűlés tavaly április 27-én megszüntette a teátrumot addig vezető Vasvári Csaba megbízatását. Az első pályázat eredménytelen volt, a mostanira tízen jelentkeztek.

Az új igazgató megválasztásáig, illetve hivatalba lépéséig az igazgatói jogköröket ellátó Quintus Konrád igazgatóhelyettes irányította, illetve irányítja augusztus elsejéig az intézményt. Munkájáért a sajtó nyilvánossága előtt is köszönetet mondott Székesfehérvár polgármestere.

A következő évad terveit még az igazgatóhelyettes és csapata készítette el, s - ahogy a megválasztott igazgató az MTI kérdésére válaszolva elmondta - abban "alapvető változások nem lesznek."

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés