bezár
 

zene

2012. 05. 11.
Bizánci egyházi zene Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nagyváradi Psalmodia Varadiensis kórus ad egyházzenei koncertet hétfőn Budapesten, a Román Kulturális Intézetben.

prae.hu

Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a nagyváradi Vasile Coman Teológiai Intézet kamarakórusa már másodszor szerepel Magyarországon, először tavaly hangversenyeztek Budapesten.

Hétfői koncertjükön bizánci egyházi zene és egy rövid román népzenei betét hangzik el. Többek között Lamakin, Kiriac, Ciprian Porumbescu, Teodorescu, Moldoveanu, Mandicevski, Popescu-Branesti műveiből, valamint Lungu és Mihai Brie népdalfeldolgozásaiból énekelnek.

A Mihai Brie egyetemi tanár által vezetett Psalmodia Varadiensis kamarakórus európai turnéról, az olaszországi Román Kulturális Napokról érkezik Magyarországra. Koncertet adtak Forliban, a modenai Szent György székesegyházban majd a bécsi Dumitru Staniloaie Központban és hétfőn következik a budapesti fellépés.

A 25 fős kórus 2007-ben jött létre, tagjai különböző társadalmi háttérrel rendelkeznek és számos sikeres fellépésüknek köszönhetően nagyon gyorsan ismertté váltak mind helyben, mind pedig országosan.

Hagyományos karácsonyi és húsvéti koncerteken, kórusfesztiválokon, valamint külföldi turnékon (Ausztria, Németország, Olaszország, Magyarország) vesznek részt. A Psalmodia Varadiensis repertoárja igen változatos: az ortodox egyházi zene mellett népdalokat és klasszikus műveket is előadnak.

A koncertre a belépés díjtalan - tette hozzá az igazgató.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés