bezár
 

film

2012. 05. 10.
Konferencia: filmszakma és turizmus
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Filmstúdiók és produkciós cégek, valamint a Magyar Turizmus Zrt. képviselői szólaltak fel azon a konferencián, amelyet csütörtökön délután rendeztek Budapesten a filmszakma és a turizmus lehetséges együttműködéséről.

prae.hu

A Csapó: Budapest! elnevezésű tanácskozásra a www.welovebudapest.com és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében került sor a Budapest Reloaded konferenciasorozat keretében.
A program előadói között szerepelt mások mellett Somkuti András, a Korda Filmközpont ügyvezetője, valamint Fekete Zoltán a Raleigh Studios Budapest és Adam Goodman a Mid Atlantic Films képviseletében.

Goodman elmondta, hogy 12 éve él Magyarországon, közben Budapest filmfővárossá nőtte ki magát ahol a filmes produkcióknak minden a rendelkezésükre áll beleértve a szaktudást és az infrastruktúrát.

Mint fogalmazott: a nagy külföldi stúdiók produkciói egyfelől közvetlen hatással vannak a turizmusra azzal, hogy igénybe veszik a szállodákat, éttermeket, másfelől egy indirekt hatás is érvényesül azzal, hogy az itt forgatott filmek felkeltik a külvilág figyelmét a helyszín iránt.

A Mid Atlantic Films nevéhez többek között a Hellboy 2, az Eragon, a Borgiák és a World War Z című produkciók gyártása fűződik Magyarországon. Goodman, a cég tulajdonosa annak a reményének adott hangot, hogy továbbra is sok film érkezik Budapestre, amelyhez hozzájárulhat a biztonságosabbá váló pénzügyi környezet.

Somkuti András, a Korda Filmpark ügyvezetője azt emelte ki, hogy a filmes produkciók 20 százalékos adókedvezményének bevezetése beindította és felgyorsította a filmes fejlődést az országban az elmúlt öt évben. Mint mondta: nem pusztán kulturális érdek, hogy filmek készüljenek, hanem gazdagsági is. Egy befektetett adóforint legalább hat forintot termel ebben az ágazatban. A stúdióknak, de az országnak is elemi érdeke, hogy minél több film forogjon - tette hozzá.

A Korda Filmpark megnyitásával a filmstúdió a filmes túrizmus számára kínál vonzó célállomást. A park két új "zászlóshajója" a "filmbuilding" és a "szinkronizálás" lehetővé teszi, hogy a stúdió látogatói maguk is belekóstolhassanak a filmkészítés folyamatába.

Fekete Zoltán arról beszélt, hogy két éve éppen ezen a napon tartották a Raleigh budapesti stúdiójának megnyitóját. A rákospalotai stúdiót Közép-Kelet-Európa legújabb és legfejlettebb stúdiójaként jellemezte, amelynek az a koncepciója, hogy a produkciókat teljes körűen kiszolgálja.

Ennek megfelelően nemcsak műtermek állnak a produkciók rendelkezésére, de az utómunkákat, egyéb produkciós szolgáltatásokat és eszközök bérbeadását is biztosítani tudják. Megjegyezte: a Raleigh a legnagyobb amerikai stúdióüzemeltető cég, amelynek egyetlen külföldi stúdiója a budapesti.

Fekete Zoltán nagyon fontosnak tartotta a működő filmtámogatási rendszer biztosítását a külföldi produkciók megnyerésére. Az utóbbi két-három évben más szintre jutott Hollywood megítélése a magyarországi filmgyártással kapcsolatban: nagyobb költségvetésű, komolyabb produkciók érkeznek. Ma Magyarország az elsődleges lokációk között szerepel, amelyből a hollywoodi produkciók válogatnak - emelte ki.

A konferencia részvevői egyöntetűen hangsúlyozták a biztonságos filmtámogatási környezet fontosságát. A felszólalók megfogalmazták, hogy a külföldi produkciók munkáját egykapus ügyintézéssel kellene megkönnyíteni, valamint elhangzott: fontos lenne, hogy a forgatások kényelmetlenségeivel szembesülő lakosság pontosabb tájékoztatást kapjon a filmekkel és a filmekből befolyó pénzek felhasználásával kapcsolatban. kommunikáció javítása a lakosság irányában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés