bezár
 

irodalom

2012. 05. 09.
Europeana-napok a MaNDA oldalain
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 9-én, az Európa-nap alkalmából Brüsszelben tudományos szimpóziumot tartanak az Europeana, Európa online digitális adattárán dolgozó tudósok.

prae.hu

Május 9-én, az Európa-nap alkalmából Brüsszelben tudományos szimpóziumot tartanak az Europeana, Európa online digitális adattárán dolgozó tudósok. Ezt követően a kultúráért felelős állami vezetők bemutatják nemzeti hozzájárulásukat az Europeana-projekthez. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) úgy járul hozzá az eseményhez, hogy Europeana-napokat tart a kulturkincs.hu portálon, valamint a MandaTV-n.

A tudományos szimpóziumon Magyarországot prof. dr. Horváth Iván és Golden Dániel, a MaNDA tudományos kutatócsoportjának munkatársai képviselik a Concert Noble Brussels-ben. A miniszteri ceremónián Szőcs Géza, a NEFMI kultúráért felelős államtitkára mutatja be a Szépművészeti Múzeumban található, Leonardo da Vincinek tulajdonított Lovas című szobrot 3D-változatban. Az estet záró ünnepségen a program szerint részt vesz Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Neelie Kroes, digitális ügyekkel foglalkozó uniós biztos.

A MaNDA a héten az alábbi digitális programmal csatlakozik a brüsszeli Europeana-nap rendezvényhez a kulturkincs.hu és a mandatv.hu online kulturális oldalakon:

o    Videóinterjú Szőcs Gézával, a NEFMI kultúráért felelős államtitkárával és Lovas Lajossal, a MaNDA főigazgatójával a mandatv.hu oldalon
o    Személyes „Best of Europeana”-cikkek, amelyek az Europeana oldalain található kulturális értékekből dolgoznak fel és ajánlanak néhányat a kulturkincs.hu oldalon
o    Mi az Europeana, az Európai Unió online digitális kultúrkincstára? –ismertető a kulturkincs.hu oldalon
o    Magyar kultúra az Europeana portálon – átfogó ismertető a kulturkincs.hu oldalon
o    A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, dokumentumfilm a Duna-menti népek kulturális kapcsolatairól, 1957. – a mandatv.hu oldalon
o    A Nyolcak nyomában, dokumentumfilm arról a progresszív magyar művészcsoportról, mely leginkább meghatározta a magyar festészet európai integrációját a XX. század elején, 2011. – elérhető lesz a mandatv.hu online kulturális televízió oldalán (részlet a kulturkincs.hu-n)
o    Interjú Szalay Péterrel, A Nyolcak nyomában című film rendezőjével a kulturkincs.hu oldalon
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés