bezár
 

zene

2012. 05. 09.
Siker volt a Nemzeti Filharmonikusok kárpátaljai vendégjátéka
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedden este adta utolsó koncertjét rövid turnéján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ). Kassán kezdtek, majd Ungvárra utaztak és Lvovban fejezték be a koncertkörutat.

prae.hu

"Saját elhatározásunk volt, hogy a nemrég kapott 300 millió forintos kormányzati plusz támogatást mi arra a nemes célra fordítjuk, hogy a májusban és júniusban a környező országok magyarlakta városaiban játsszon az együttes" - mondta el az MTI-nek Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója útban visszafelé Budapestre.

"Helyesnek bizonyult a döntésünk, amely szerint a Kassától Lvovig, majd Marosvásárhelyen át Szabadkáig ívelő turnék során a magyar művek között mindig elhangzik az adott hely többségi kultúrájának valamelyik jeles zenei alkotójától egy darab - fűzte hozzá a főigazgató -, Kassán Cikker Olasz balettzenéje, Ungváron és Lvovban Skoryk Kárpáti concertója aratott szép sikert Kocsis Zoltán vezényletével. Szabadkán júniusban Hrisztics Ohridi legenda című szvitjét, Marosvásárhelyen Csíky Boldizsár A hegy című művét adjuk elő, a zeneszerző fia, ifjabb Csíky Boldizsár pedig Bartók III. zongoraversenyét szólaltatja meg."

Ungváron - mint a helyi közönség informálta az NFZ tagjait - ember emlékezet óta nem fordult meg ilyen létszámú és rangú magyar vendég együttes, így a fellépés ott és Galícia centrumában, Lvovban is egyfajta kulturális diplomáciai eseménynek is minősült.

"Kultúrdiplomáciai szempontból felhúztuk a zsilipeket" - jegyezte meg Kovács Géza, aki a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége elnökeként több kárpátaljai művészeti társszervezettel teremtett kapcsolatot, így az együttműködés elindulhat, illetve magas szintre kerülhet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés