bezár
 

art&design

2012. 05. 08.
Művészeti-diplomáciai program
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar és az osztrák művészeti élet között közvetít a kedden útnak indított Art Vienna-Budapest program. Az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár és a bécsi magyar ENSZ-képviselet közös kezdeményezését Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár és Francesca von Habsburg, a Thyssen-Bornemisza Kortárs Művészeti Alapítvány igazgatója részvételével nyitották meg.

prae.hu

A művészeti-diplomáciai program célja a Magyarország és Ausztria közötti kulturális párbeszéd erősítése azzal, hogy gyűjtőket, galériákat, kiállítóhelyeket, képzőművészeket mutat be - mondta el az MTI-nek Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója. A kiállításoknak Magyarország állandó ENSZ-képviselete ad otthont.

A program révén az osztrák közönség és a gyűjtők közvetlenül is kapcsolatba kerülhetnek a magyar művészeti élet szereplőivel - hangsúlyozta Ledényi. A követségi épületben belvárosi, központi helyen lévő és patinás helyszínen láthatók az alkotások - tette hozzá.

A program első kiállításán a jórészt magyar képzőművészeti alkotásokat gyűjtő Gaudens Pedit osztrák műgyűjtő galériájából mutatnak be válogatást. Két-két osztrák, illetve magyar művészt mutatnak be: Fehér Lászlót, Hans Staudachert, és Soós Nórát és Ursula Buchartot.

"A művészet nagyszerű eszköz arra, hogy közelebb vigye egymáshoz az embereket. (...) Szükségünk van erre Közép-Európában, szükségünk van a magyar-osztrák kapcsolatokban. Szükségünk van a művészet egyesítő erejére" - hangsúlyozta megnyitó beszédében Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára. "Bízunk egy erős magyar jelenlétben az osztrák művészeti piacon, és egy erős osztrák jelenlétben Budapesten" - fogalmazott.

Francesca von Habsburg, a Thyssen-Bornemisza Art Contemporary alapítója és igazgatója felidézte, hogy apja, Hans Heinrich von Thyssen-Bornemisza műgyűjtő szoros kapcsolatot ápolt Magyarországgal, és támogatta a rendszerváltás előtt a romániai magyarságot emberi jogi törekvéseiben. Egy, a neves gyűjtő által szovjet múzeumokkal szervezet csereprogramra visszaemlékezve úgy fogalmazott: a művészet segít kinyitni az ajtókat, és segít politikai változásokat is véghezvinni. Méltatta a kortárs magyar művészetet, és felhívta a hallgatóság figyelmét a szlovákiai és a romániai magyar művészetre is.

"A programmal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon is van olyan színvonalú művészeti tartalom, amelyet érdemes megtekinteni, megvásárolni" - mondta Ledényi Attila az MTI-nek. Bécsben kifinomult, hosszú múltra visszatekintő műgyűjtő közönség találkozhat az alkotásokkal - tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy idegenforgalmi felmérések szerint a kultúra az egyik legfontosabb vonzerő, amely miatt Magyarországra látogatnak az osztrákok.

Gaudens Pedit az 1990-es évek eleje óta foglalkozik a kortárs magyar képzőművészettel. Mint azt az MTI-nek elmondta, az osztrákok mellett jórészt magyar művészek alkotásaiból álló gyűjteménye mára mintegy háromszáz darabból áll, s - mint fogalmazott - "jó áttekintést nyújt a rendszerváltás időszakának kortárs magyar művészetéről".

A tárlat anyagát úgy váltogatták, hogy már befutott művészeket - Fehér Lászlót és Hans Staudahert - , valamint fiatal alkotókat - Soós Nórát és Ursula Buchartot - egyaránt bemutathassanak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés