bezár
 

art&design

2012. 05. 04.
Tito képeiből nyílik kiállítás Újvidéken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök volt villájának falait díszítő képekből nyílik kiállítás pénteken Újvidéken. Az olasz, francia és holland festők művei egykor a belgrádi Uzicka utcában lévő rezidencia falait díszítették.

prae.hu

Máig vitatott, hogy a Titónak volt-e érzéke a művészetekhez vagy tanácsadói válogatták össze a villa képtárát, melynek egy-egy darabja igen értékes festmény. 38 képről van szó, melyek Tito halála után átkerültek a jugoszláv történeti múzeumba, ezek közül sokkal most találkozhat a közönség először - írta az újvidéki Dnevnik napilap internetes portálja.

Az 1946 és 1978 között vásárolt képek között európai festők 17. és 18. században készült alkotásai láthatók. A kiállítás bemutatja a 20. századi modernebb törekvéseket megvalósító, a volt Jugoszlávia területén élt alkotók festményeit is, ezek igen nagy értéket képviselnek a műértők szerint. Köztük vannak olyan, Szerbiában elismert alkotók művei, mint Djura Jaksic (Leány lanttal című képe nagyon népszerű), Paja Jovanovic, Vlah Bukovac, Beta Vukanovic, Mosa Pijade, Miroslav Kraljevic, Peda Milosavljevic és a néhai elnök kedvenc portréfestője, Djordje Andrejevic Kun.

Nenad Radic, a belgrádi Történeti Múzeum művészettörténésze, a kiállítás ötletgazdája szerint a bemutató célja, hogy a gyűjtemény a nagyközönség számára is megtekinthető legyen, másrészt megismerhető lesz a néhai jugoszláv elnök személyes ízlése is.

A képek az elnök magánlakosztályában voltak, de kiállítják a feleségével, Jovanka Brozzal közös hálószobájuk falait díszítő képeket is. A gyűjtemény egyes darabjait Tito annak idején szívesen kölcsönadta kiállításokra, ilyen a már említett Leány lanttal című festmény is. A tárlat június 5-ig tart nyitva Újvidéken.

Másik apropója is van a néhai elnök képzőművészeti vagyonából rendezett kiállításának: 32 évvel ezelőtt, 1980. május 4-én hunyt el Tito, aki 35 évig vezette Jugoszláviát. Annak idején 200 állam- és kormányfő vett részt a temetésén, később kultusza eléggé elhalványult, ma az egykori belgrádi rezidencia melletti télikertből kialakított Virágházba - ahova kívánságára eltemették - alig jár látogató.

Egy évben egyszer ezen a napon jelenik meg a nyilvánosság előtt özvegye, hogy virágot vigyen egykori férje sírjára. Jovanka Broz lenne az egyetlen örököse Tito vagyonának, amely más értékes tárgyakból, a rezidencia ingóságaiból és kisebb ingatlanokból áll, de az évtizedek óta tartó pereskedés az állammal nem hozott eredményt az özvegy számára.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés