bezár
 

irodalom

2012. 05. 04.
Írószövetségi delegáció indul Horvátországba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A horvát írószövetség kezdeményezésére Zágrábba látogat Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Kontra Ferenc író május 7-én.

prae.hu

Az írószervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az utazás célja a horvát írószövetség magyarországi látogatásának előkészítése, valamint olyan többrétű együttműködés kialakítása, amely korábbi oroszországi látogatásuk eredményeként már körvonalazódik.

Mint felidézik, a Magyar Írószövetség delegációja - Szentmártoni János, Iancu Laura költő és Babus Antal irodalomtörténész - a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet jóvoltából áprilisban az orosz fővárosban és Szentpéterváron a kortárs magyar irodalmat és intézményrendszert mutatták be. Emellett találkoztak az ottani szakmai szervezetek vezetőivel, magyar műveket oroszra átültető műfordítókkal, hungarológusokkal és magyarul tanuló diákokkal.

A találkozók eredménye lehet, hogy a 240 ezer példányban megjelenő Lityeraturnaja Gazeta című hetilap rendszeresen külön oldalt szentel majd a kortárs magyar költészetnek, két másik folyóirat pedig magyar különszámmal jelentkezik a jövőben. Magyarországi folyóiratokban is jelennek majd meg orosz irodalmi válogatások, illetve a Balassi Intézettel közösen az orosz műfordítók figyelmébe ajánlanak magyar műveket.

A külföldi kapcsolatok életben tartásához, illetve újak kialakításához elengedhetetlen a valamilyen szintű állami támogatás, de már az is nagy segítség lehet, ha a különböző társintézmények - mint amilyen a Balassi Intézet vagy a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet - szakmai segítséget nyújtanak az írószövetségnek - idézte a közlemény Szentmártoni János szavait.

A szervezet elnöke utalt arra, hogy a Magyar Írószövetségnek korábban is voltak külföldi kapcsolatai, hiszen tagként ő is rendszeresen találkozott többek közt kínai, vietnámi és finn delegációkkal.

Véleménye szerint a magyar irodalom külföldi népszerűsítése, a fordítások ösztönzése eddig inkább egyéni lobbikon múlt és kevésbé a kultúrdiplomácián, ezért a sokszínű magyar irodalomnak csak egy része kapott figyelmet.

A Magyar Írószövetség idei tervei között szerepel az orosz mellett a svéd, a román, a bolgár és a horvát kapcsolatok megerősítése.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés