bezár
 

art&design

2012. 05. 03.
Nők Budapest labirintusában: anyák napi séta
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Híres és kevésbé ismert magyar nőknek állít emléket a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) anyák napi buszos városnézése, amelynek idegenvezetője Pető Andrea, a Közép-európai Egyetem (CEU) Társadalmi Nemek Tudománya Tanszékének tanára lesz.

prae.hu

A főváros számos híres nőnek állított emléket Erzsébet királynétól kezdve Szent Margiton át Blaha Lujzáig. A BUPAP május 6-i, anyák napi városnézése azonban olyan magyar nők nyomába ered, akik neve kevésbé ismert, tevékenységük azonban annál inkább jelentős - fogalmaz a szervezők közleménye.

A túra résztvevői megismerhetik azokat a nőket, akik sikerrel harcoltak a női egyenjogúságért, a tanulás, a munka szabadságáért, a nők politikai részvételének lehetőségéért, vagy éppen a szociális gondoskodás, a kultúra, a nevelés terén kifejtett munkásságukkal alkottak maradandót.

A városnézésen kiderül többek között, hogy ki volt Bischitz Johanna, akit nemcsak Ferenc József, de a szerb király is kitüntetett, vagy Weiss Alice, akiről a Gyerekágyas Otthont elnevezték, hol élt és hol tevékenykedett Slachta Margit, az első magyar női országgyűlési képviselő, valamint Pető Andrea elmeséli Teleki Blanka és Lővey Klára történetét is, akiket évekig tartottak fogva saját nevelőintézetükkel szemben.

Az életutak mellett a szervezők megmutatják hol volt a híres Női Casino és megemlékeznek a női terek kialakításának kulcsfontosságú folyamatáról is.

A program a MTT Társadalmi Nemek és Nőtörténeti Szakosztálya valamint a Budapesti Aszfaltprojekt közös szervezésében valósul meg.
A rendhagyó városnézésre a www.bupap.hu oldalon lehet jelentkezni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés