bezár
 

art&design

2012. 05. 01.
Nagyberegi szőttesek a Magyar Érték Házában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagyberegi szőttesek címmel nyílik kiállítás és vásár hat nagyberegi népművész hatvan szőtteséből, abroszokból, tulipános párnákból, faliképekből, csipkeszövésű abroszokból és futókból csütörtökön a Magyar Érték Házában, a XIII. kerület Szent István körút 22. alatt.

prae.hu

Molnár Béla, a Magyar Munka és Érték Alapítvány létrehozója az MTI-nek elmondta, hogy a Beregszászi járásban található Nagybereg Kárpátalja egyik legjelentősebb magyarlakta települése.

A kiállításon és vásáron hat népművésztől egyenként tíz-tíz munkát hoztak el. Példaként megemlítette, hogy Bakó Olgától többek között Házi áldás faliképet és gránátalmás abroszt, Baraté Iréntől csipkeszövésű kötényt és kék szegfűs párnát, Mester Iréntől tulipános terítőt és párnát, Mondik Ilonától gyöngyvirágos-tulipános motívumokkal díszített futókat és abroszokat, Ohár Katalintól koszorús futót és abroszt, Prófusz Mariannától pedig csillagos és rózsás terítőket láthatnak és vásárolhatnak meg az érdeklődők.

Nagyberegben és környékén kezdetben piros és kék színnel díszítettek, később kezdték el a feketét használni. A csillagos motívumok mellett kedvelt a farkasnyomos, a rákóczi, a gránátalmás, a tölgyfaleveles-makkos rajzolat is. A régi szőtteseket olyan egyszerű motívumok jellemezték, amelyek sohasem borították be az anyag egész felületét. Az abroszokat két végükön díszítették.

Molnár Béla arról is beszélt, hogy Nagyberegen, Kígyóson és Beregújfaluban ma már az utolsó nemzedék él, amely még ismeri a szőttesek és hímzések titkát.

Azért szervezték meg a kiállítást és vásárt Budapesten, hogy Kárpátalján életben tartsák a magyar népművészetet, és hogy az ottaniak is érezhessék, hogy az anyaország számára fontos értékmegőrző munkásságuk.

A Nagyberegi szőttesek című kiállítás és vásár május 19-ig tart nyitva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés