bezár
 

zene

2012. 04. 30.
Elhunyt Eric Charden francia sanzonénekes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 69. évében elhunyt Eric Charden francia sanzonénekes, aki a hetvenes években elsősorban a feleségével, Stone-nal alkotott duójával vált ismertté.

prae.hu

A l'Avventura sláger szerzője és előadója nyirokcsomórákban halt meg vasárnap.

Eredeti nevén Jacques Puissant 1942. október 15-én az akkor még a Franciaországhoz tartozó Indokinában, a ma vietnámi Haifong kikötővárosban született. 1950-ben költözött családjával Marseille-be, a nagy presztízsű párizsi elitképzőben, az HEC-ben kezdett tanulni, mielőtt 1963-ban megjelent első lemeze (J'ai la tete pleine de Provence).

Miután saját előadású dalai eleinte nem arattak sikert, híres francia előadók - Sheila, Sylvie Vartan, Johnny Hallyday, Claude François, Monty - dalszerzőjeként szerzett hírnevet. 1966-ban találkozott
a fiatal Annie Gautrat-val, aki Stone néven kezdett énekesnői karrierbe.

Egy évvel később összeházasodtak, s Eric Charden éveken át írt slágereket feleségének.

Az igazi áttörést azonban 1971-ben a Stone-Charden-duó megalakulása hozta meg. Második közös számukat, a L'Avventurát egész Franciaország énekelte. A házaspár ezt követően ontotta magából a szerelemről, a kellemes vidéki életről és a gondtalan hétköznapokról szóló slágereket: Il y a du soleil sur la France (1972), Laisse aller la musique (1972), Made in Normandie (1973).

A siker azonban Stone és Charden 1975-ös válásával véget ért. Eric Charden ismét szólókarrierbe fogott, s 1975-ben Mayflower címmel egy musicalt is írt. A kilencvenes években azonban a duó ismét összeállt, nosztalgiaturnéra indult, s azóta Eric és Stone ismét elválaszthatatlan volt.

Súlyos betegsége ellenére Eric Charden még a múlt héten is tv-műsorok vendégeként mutatta be legújabb albumát. Az ismert francia slágerek feldolgozását tartalmazó Made in France című lemez április 23-án jelent meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés