bezár
 

art&design

2012. 04. 27.
Salgótarján önkormányzatáé a Bányamúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A korábban a Nógrád Megyei Önkormányzat által működtetett salgótarjáni Bányamúzeum május 15-ével Salgótarján városának tulajdonába kerül - tájékoztatta az MTI-t pénteken a két önkormányzat vezetője.

prae.hu

A megyei önkormányzat intézményeinek döntő többségét januártól a kormányhivatal vette át, de Európa második, Magyarország első természetes, föld alatti szénbányászati múzeuma kikerült ebből a körből, így nem állami tulajdonba került, hanem Salgótarján önkormányzatáé lett - mondta Becsó Zsolt, a megyei önkormányzat elnöke.

Ezt a város már a múlt évben kezdeményezte, az ügyben Salgótarján és Nógrád megye önkormányzatai, valamint a megyei kormányhivatal közösen járt el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, amelynek jóváhagyását április végén kapták meg - tette hozzá. A birtokbavétel május 15-ével történik meg.

Becsó Zsolt úgy fogalmazott: ez, amellett hogy szép szakmai kihívás a megyei jogú város számára, vagyonnövekedéssel is jár, hiszen a Bányamúzeum számviteli értéke meghaladja a 82 millió forintot. Ez nem tartalmazza a kulturális javak eszmei értékét - tette hozzá.

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere beszámolt arról, hogy a Bányamúzeum működtetését már megtervezték a 2012-es költségvetésben, figyelembe véve, hogy a kormányhivatal évi 12 milliós működtetési költség mellett 8 millió forintos bevétellel kalkulált.

Elmondta azt is, hogy a Bányamúzeum a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. keretében működik majd, a kft. pedig együttműködési megállapodást köt a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezettel, biztosítva a szakmaiságot és az értékek őrzését.

A polgármester kitért arra is, hogy műszaki szempontból komoly felújítást igényel a múzeum, a város 250-260 millió forintos fejlesztésben gondolkodik.

A Bányamúzeum a nógrádi szénmedence múltját, műszaki emlékeit, a szénbányászat 19.-20. századi technológiáját gyűjtő, őrző és bemutató intézmény, az 1951-ben leállított József lejtős akna eredeti, épségben lévő vágatrendszerében alakították ki. Három évnyi előkészítés után 1965. április 30-án nyitották meg az 1980-ban ipari műemlékké nyilvánított Bányamúzeumot.

A kibővített bányatérségekben látható a vágathajtás, a csákánnyal való fejtés, a fúró-robbantó, a fejtőkalapácsos és a maróhengeres frontfejtés. A rakodó- és a szállítómunka változatainak fejlődését is bemutatja a múzeum.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés