bezár
 

zene

2012. 04. 25.
Filharmonikusok: Strauss-operasorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a 2012-13-as évadban is két hangversenytermi bérletsorozattal várja a közönséget, folytatódik a Próbatermi vendégség, az ifjúsági hangversenyek sorozata, valamint a Szegedi Kortárs Balettel és Művészetek Palotájával az együttműködés. Az utóbbi keretében Richard Strauss Magyarországon még nem játszott operáiból állítanak össze sorozatot.

prae.hu

A következő koncertévad műsorát ismertető szerdai sajtótájékoztatón Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója elmondta, hogy még az idei szezonban, májusban és júniusban a környező országok magyarlakta városaiban turnézik az együttes.

A Kassától Marosvásárhelyen át Szabadkáig ívelő turnéjuk során a magyar művek között mindig elhangzik az adott hely többségi kultúrájának valamelyik jeles zenei alkotójától egy darab.

Szabadkán például Hrisztics Ohridi legenda című szvitjét, Kassán Cikker Olasz balettzenéjét, Marosvásárhelyen Csíky Boldizsár A hegy című művét adják elő, a zeneszerző fia, ifjabb Csíky Boldizsár pedig Bartók III. zongoraversenyét szólaltatja meg.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar júliusban a franciaországi Mantonban, valamint a La Roque d'Anthéron-i fesztiválon vendégszerepel Ránki Dezsővel. Idei kínai turnéjuk ugyan elmarad, mivel a meghívó nem kínált megfelelő feltételeket, jövő tavasszal azonban Bogotában adnak 3 estéből álló koncertsorozatot.

A 2012-13-as szezonra is két hangversenytermi bérletsorozatot állítottak össze, a Ferencsik- és a Klemperer-szériát. Nagy siker volt idén a Próbatermi vendégség, amelynek hallgatói valóban a próbateremben ismerkedhettek meg ritkán hallható, különleges művekkel. Erre a jövő évadban is háromszor lesz alkalmuk az érdeklődőknek, akik például a méltatlanul mellőzött Bartók-kortárs Lajtha László Quarte Hommage című darabját is hallhatják.

Az ifúsági hangversenyek sorozata is népszerű, a következő évadban a varázslatos kelet világába kalauzolják el a fiatal közönséget. Mint Antal Mátyás karigazgató megjegyezte, A varázsfuvola után A szöktetés a szerájból következik, és ezekben a produkcióban tehetséges énekkari művészek szólószerepekben is bemutatkoznak.

Folytatódik a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Filharmonikusok együttműködése: A négy isten ligete című, eredetileg balettnek komponált Lajtha-darabot így most először balettprodukcióként láthatja a közönség.

A Művészetek Palotájával (Müpa) koprodukcióban Richard Strauss Magyarországon még nem játszott hét operájából állít össze sorozatot Kocsis Zoltán főzeneigazgató. Az idei Daphné - amelyet ugyan játszott a budapesti operaház, de nagyon régen - volt a nyitánya ennek a kezdeményezésnek. A címszerepet alakító Rost Andrea 2013. március 11-én a Capriccio Grófnőjeként lép színpadra nem kevésbé világhírű partnerekkel: Franz Hawlatával és Jörg Schneiderrel.

A sorozat azonban már október 5-én elindul A hallgatag asszony című Strauss-operával. Ebben Amintaként Julia Bauer mutatkozik be, aki Chemnitzben Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című művében a női főszerepet, Sierva Mariát nagy sikerrel alakította, és ugyanott már énekelte Amintát is - emelte ki Kocsis Zoltán.

Az új évad Bartók halálának évfordulójához kapcsolódva, szeptember 25-én indul A kékszakállú herceg várával és a 150 éve született Debussy két szimfonikus kompozíciójával. A Mannheimben éneklő Szántó Andrea lesz Judit és Bretz Gábor a Kékszakállú - részletezte Kovács Géza.

A 200 éve született Verdi munkásságát egy koncertszerű produkció képviseli az új évadban. A kalóz magyarországi bemutatója 2010-ben pénzhiány miatt a Bartók+Verdi Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon elmaradt, 2013-ban a Müpában kerül színre. A Nemzeti Énekkar ebben a darabban is szerepet kap.

A kórus Schubert két utolsó miséjét az Asz-dúrt és az Esz-dúrt is műsorára tűzi - közölte Antal Mátyás, hozzátéve, hogy az Asz-dúr azon az októberi koncerten hangzik el, amelyen a jogelőd Állami Hangversenyzenekar legendás koncertmesterére, a Tátrai Vonósnégyes alapítójára, a 100 éve született Tátrai Vilmosra emlékeznek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés