bezár
 

zene

2012. 04. 25.
Avignonba csábítják az Armel Operafesztivált?
Lezajlott az első bemutató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Méltán lehetünk büszkék Magyarország leghaladóbb szellemiségű operafesztiváljára, az idén ötödik születésnapját ünneplő Armelre. A jubileumi év tavaszán az első fordulók a hagyományok szerint Párizsban, Budapesten és New York-ban zajlottak, azonban ezt követően a szervezők aligha adhatták át magukat a pihenésnek: azonnal megkezdődött az előkészületek utolsó fázisa a Fesztivál első Avignon-i bemutatójára.

prae.hu

A Titkosügynok - Michael Dellaira műve, a New York-i Center for Contemporary Opera produkciója - bemutatójára 2012. április 18-án este került sor a L'Opéra-Théâtre d'Avignon-ban.

A város hatalmas energiát fektetett az egyedülálló esemény promótálásába, és nem hiába. A konzervatív helyi közönséget kicsit sem zavarta, hogy kortárs operáról, élő szerző darabjáról van szó. A jegyek egytől egyig elfogytak a Titkosügynökre, melyet az Armel Operafesztivál hazai közönsége egyébként 2011 októberében láthatott Szegeden, a Szegedi Nemzeti Színházban.

A darab színpadravitele - amerikából érkező díszlet, jelmezek és művészek, magyar zenekar (a Szegedi Szimfonikusok), hazai szervezés, francia helyszín - komoly logisztikai kihívást jelentett még a Fesztivál öt éve során nemzetközi produkciókon edződő stábjának is, a sikeres problámamegoldást pedig sok ízben kísérte kézzel lábbal történő gesztikuláció, ahogy az megszokott a hasonló kaliberű, soknemzetiségű alkotó csapatot felvonultató produkciók esetében.

A darab hangos sikere azonban egyértelműen kárpótolt minden közreműködőt a feszített tempóért, az amerikai, metropoliszhoz szokott művészeket pedig - a bemutatót követő pihenőnapon - a francia kisváros macskaköves utcái is elvarázsolták.

A bemutató különlegessége az is, hogy nem csupán “egyszeri alkalmat”, vendégjátékot takart, hanem egyúttal egy szerződéses, hosszú távú együttműködés első mérföldköve. Jövő ilyenkor Avignon ismét egy Armel produkcióval jelentkezik, mely a fesztivál 2012-es repertoárjából kerül kiválasztásra, 2014-től pedig már a Fesztivál teljes műsorát megtekinthetik a francia érdeklődők és a városba látogató operakedvelő kultúrtúristák. 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés