bezár
 

film

2008. 09. 01.
Mungiu első nagyjátékfilmje a Román Kulturális Intézetben
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cristian Mungiu román filmrendező 2002-ben forgatott első nagyjátékfilmjét, az Occident (Nyugat) címűt szeptember 3-án, szerdán este 7-kor vetítik a budapesti Román Kulturális Intézetben, a Filmklub keretében.

prae.hu

A ma 40 éves rendező korábban nagyon sok rövidfilmet csinált, és 2002-ben debütált az Occident-tel, mint nagyjátékfilmes, ő írta a forgatókönyvet is. A kritika kedvezően fogadta az alkotást, több kitüntetést is kapott a különböző nemzetközi filmfesztiválokon. Cannes-ban is bemutatták, de csak 5 évvel később, 2007-ben nyerte el a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című alkotásával.

Mungiu 1968-ban született Isaiban, ott végzett az egyetem angol szakán. Először tanított és újságíróskodott, majd Bukarestben beiratkozott a Filmakadémiára, s elvégezte a rendezői szakot. 1998-tól rövidfilmeket forgatott. 2002-ben készült el az Occident, amelyben azt feszegeti, hogy hol és hogyan szeretné megvalósítani önmagát az ember most, amikor a Nyugat karnyújtásnyira van.

Armanka Brindusa, az intézet igazgatónője idézett kritikákból, miszerint az Occident modern, beleérző és őszinte film, a román újhullám jeladása.

Az igazgatónő elmondta, hogy a román filmet szeretnék minél jobban megismertetni a magyar közönséggel, ezért minden hónap első szerdáján játékfilmet vetítenek, kétszer egy évben pedig dokumentumfilmeket.

Szegeden, a fiókintézetükben, közösen a Grand Cafeval, amelyben a kávéház mellett filmvetítések is vannak, a hónap utolsó szerdáján mutatnak be román játékfilmet. Armanka Brindusa megjegyezte még, hogy a nagyszerű Cristian Mungiunak zseniális a lánytestvére is, Alina Mungiu-Pippidi, aki egyetemi tanár és politikai elemző. Mindketten Bukarestben élnek.

nyomtat

További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés