bezár
 

építészet

2012. 04. 24.
Az egyháznak adnák a szegedi Dömötör-tornyot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zártkörű pályázaton a katolikus egyháznak kínálja eladásra a szegedi önkormányzat a Dóm téren álló Dömötör-tornyot – mondta Vécsey Ágnes szóvivő az MTI-nek kedden, annak kapcsán, hogy a Délmagyarország aznapi számában azt írta, 100 millió forintért eladó a Tisza-parti város legrégebbi építménye.

prae.hu

A torony az egykori Szent Demeter-templom lebontásakor került felszínre.

Alapját még a XI. században építették, alsó, négyszögletes román stílusú része XII. századi, míg felső, nyolcszögletű folytatásának emeletei a XIII. századból valók.

A toronynak eredetileg hat emelete volt, de az építkezés alatt négyet lebontottak. 1931-ben falába ajtót vágtak, belsejét - olasz mintára - keresztelőkápolnává alakították.

1932-ben Aba-Novák Vilmos meghívásos pályázaton nyerte el a torony oldalfalainak festési jogát; freskójának terveit a páduai nemzetközi egyházművészeti kiállítás nagy aranyérmével ismerték el.

A szegedi közgyűlés május 3-i ülésére Botka László (MSZP) polgármester nyújtott be előterjesztés, amely szerint az építményt és Aba-Novák Vilmos freskóját is hosszú ideje veszélyezteti a falakba felszivárgó talajvíz. A műemlék megóvása komoly szaktudást igényel, a rekonstrukcióhoz azonban az önkormányzat nem rendelkezik forrással.

A polgármester a torony felújítása és kulturális-vallási értékeinek szakszerű bemutatása érdekében javasolja a műemlék értékesítését.

A szakértő által 102 millió forintos értékűre becsült ingatlant a város zártkörű pályázaton hirdetné meg, amelyen csak önálló jogi személyiséggel rendelkező katolikus egyházszervezetek vehetnének részt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés