bezár
 

irodalom

2012. 04. 23.
Új nemzeti könyvtár Bukarestben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök, Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Kelemen Hunor, a román kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere jelenlétében megnyitották Bukarestben az olvasók előtt Románia új nemzeti könyvtárát.

prae.hu

A 100 millió eurós beruházással felújított épületet négy hónapja, 2011 decemberében avatták fel. A 14 olvasótermet hétfőn a könyv világnapja és a román könyvtárosok napja alkalmából nyitották meg a nagyközönség előtt.

A közkönyvtári forgalomnak szánt könyvállomány csak egy része vált most hozzáférhetővé az olvasóközönség számára, mert a költözés még nem fejeződött be. A román nemzeti könyvtár teljes állománya több mint 12 millió kötetre rúg.

Kelemen Hunor, a bukaresti kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere úgy fogalmazott, hogy a könyvnek még hosszú élete lesz, mert az embernek szüksége van a nyomtatott könyvre, az irodalomra. Hozzátette: az államnak nincs joga kivonulni a kultúra finanszírozásából, mert az értékteremtő intézmények nem tudnák önerőből fenntartani magukat.

Az ünnepségen részt vevő Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök méltatta a könyvtárosok munkáját, szerinte ezek az emberek évszázadokon keresztül "egyházi és világi ruhákban" hozzájárultak a könyv, a tudás és műveltség továbbörökítéséhez.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes azt mondta: a könyv valójában egy élőlény, az ember jobbik, értékesebb énje. Ugyanígy a nemzeti könyvtár is egyesíti magában mindazt, ami jobb és értékesebb a nemzetben - tette hozzá.

Románia nemzeti könyvtára eddig 11 különböző épületben működött. A központi székhely gondolata több mint fél évszázados, az építkezés 1986-ban kezdődött.

A hét emeletet és két alagsori szintet magában foglaló, 15 ezer négyzetméter alapterülettel, 300 parkolóhellyel, 30 méter magas, 400 férőhelyes aulával rendelkező épület terveit a Ceausescu-rendszer idején készítették. Az épület szervesen illeszkedett a Nép Házától (a mai parlamenttől) induló, Ceausescu grandomániáját tükröző sugárút összképébe, építése azonban a diktatúra bukásakor félbeszakadt.

Tíz évvel ezelőtt felmerült, hogy itt alakítsák ki a kormány új székházát, de a tervet később elvetették. A kulturális tárca 2009-ben kezdte el - új tervek szerint - az épület rehabilitálását és kulturális központtá alakítását.

A könyvtár digitalizált kartotékrendszere és speciális könyvszállító liftek segítségével az olvasó nyolc percen belül megkaphatja a kikért kötetet. A könyvtári belépő ingyenes, kiváltáshoz csak egy fényképes igazolványra van szükség.

Az épületben hat konferenciaterem is helyet kapott és ide helyezte át székhelyét a román kulturális és örökségvédelmi minisztérium is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés