bezár
 

irodalom

2008. 09. 01.
Amerikai indián költő a Petőfi Irodalmi Múzeumban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Amerikai - osage törzsből való - indián költő, Carter Revard, indián nevén Nom-Peh-Wah-The olvassa fel verseit szeptember 5-én, pénteken 17 órakor Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A költemények magyarul is elhangzanak.

prae.hu

Gyukics fordításában 2007-ben jelent meg az Átkelés című, kortárs amerikai költészeti antológia a Nyitott Műhely kiadásában. Ez a kötet 22 amerikai poéta műveit, köztük Carter Revard verseit tartalmazza.

A könyv címe Revard egyik versének a címe, ebben a költő egy gyermekkori élményét írta meg, amikor is egy vad folyású patakon kelt át, de majdnem belefulladt a vízbe - mondta el Gyukics Gábor, aki maga is 16 évig élt az Egyesült Államokban, s ott ismerkedett meg az indián költővel.

Carter Revard 77 éves, a Yale és az angliai Oxford egyetemen végzett, középkori angol és amerikai indián irodalmat tanított.

A verseken kívül visszaemlékezéseket is írt népes indián családjáról. Édesanyja ír-skót családból származik, apja az Oklahoma államban élő osage törzshöz tartozik. Ez ritka párosítás - jegyezte meg Gyukics Gábor - legtöbbször fordítva szokott lenni: fehér férfi vesz feleségül indián nőt.

A Petőfi Irodalmi Múzeumbeli fölolvasást és az azt követő beszélgetést Gyukics Gábor vezeti és fordítja. A programot az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatja.

nyomtat

További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés