bezár
 

zene

2012. 04. 20.
Lemezboltok Napja, újra magyar résztvevőkkel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét részt vesz két budapesti üzlet, a Wave és a Musicland a szombati Lemezboltok Napján (Record Store Day), amelyet világszerte több mint harminc ország mintegy ezer boltjában tartanak meg. A nemzetközi rendezvénysorozat idei nagykövete Iggy Pop.

prae.hu

A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg a Record Store Day-t, mindig április harmadik szombatján. A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult, és legfontosabb velejárója, hogy erre a napra számos ismert régi és új előadótól jelenik meg különleges vinyl (bakelit) kis- és nagylemez ritka felvételekkel.

Magyarországról először 2010-ben a Wave lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez, tavaly pedig már a Musicland is részt vett a Record Store Day-en; idén szintén e két helyszínen lesznek programok.

Az 1989 óta létező Wave lemezboltban a Révay közben a teljes árukészletre vonatkozó árengedmények és csak most elérhető lemezritkaságok mellett szombaton öt ingyenes akusztikus villámkoncertet tartanak 12 órától. Az előadónként három-négyszámos műsorfolyamban Szarvas Árpád (EZ Basic) és a Zombie Girlfriend, Petruska András, Egyedi Péter (Óriás), Hó Márton (Jégkorszak, Jetik) és Nemes András (Pluto, Biorobot) lép fel, lesz meglepetésvendég, a Rocklitera szerzője, Baksa-Soós Attila pedig felolvasást tart.

Az Almássy téri Musiclandben kétnapos programmal várják az érdeklődőket, szombaton és vasárnap is 14 órától egészen estig lesznek akusztikus koncertek. Az első napon az úgynevezett hálószobapop hazai előadói közül fellép a Mayberian Sanskulotts, a Marshmallow, a Sad Kolibries, 18 órától pedig a hiperkarmából is ismert Frenk, aki minden bizonnyal új, Minden ellen című szólólemezéről is játszik. Vasárnap a Belle Belle, a Le Hjarta és a Zombie Girlfriend produkciója után a Carbonfools koncertje zárja a programot.

Az idei Lemezboltok Napjára Amerikában és Európában korlátozott példányban megjelenő különleges kis- és nagylemezek közé tartozik többek között az ABBA, az Arcade Fire, az Arctic Monkeys, Aretha Franklin és Otis Redding, Bonnie Prince Billy, Bruce Springsteen, Captain Beefheart, a Coldplay, David Bowie, a Devo, Eddie Vedder (Pearl Jam), a Garbage, a Genesis, Gogol Bordello, James Brown, a Jamiroquai, Janis Joplin, Joan Baez, Joey Ramone, Lee Scratch Perry, Little Richard, a Metallica, Michael Bublé és Ray Charles, Miles Davis, Ozzy Osbourne, Paul McCartney, Paul Weller, Pete Townshend (Who), a Public Image Limited, Sigur Rós, Sinéad O'Connor, a T. Rex, a Clash, a Cult, a Grateful Dead, a Knack, a White Stripes, a Tinariwen, a King Crimson, Lou Reed, Patti Smith és Paul Simon egy-egy kiadványa.

Iggy Pop, a rendezvénysorozat idei nagykövete a zenekarával, a Stooges-szel készített koncertlemez, valamint a több mint négy évtizede megjelent klasszikus album, a Raw Power vinyl-megjelentetésével is "készül" a Record Store Day-re.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés