bezár
 

zene

2012. 04. 19.
Városünnep 21. alkalommal Sepsiszentgyörgyön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton kezdődik a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön az április 29-ig tartó Szent György Napok. A város legjelentősebb éves fesztiválján több mint 250 program várja az érdeklődőket.

prae.hu

Az idei, kilenc napon át tartó Szent György Napok fő meghívottja az 50 éves Omega. Az együttes 2012-es turnéjának első állomása Sepsiszentgyörgy. Az Omega-koncerttel zárul majd a városünnep programsorozata. Addig pedig számos könnyű- és komolyzenei együttes lép színpadra a székelyföldi városban.

Az idei nyitó hangversenyt a Csíki Kamarazenekar, a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kórus és a Georgius zenekar adja, Sebestyén Lázár Enikő, Mocanu Erika, Szilágyi Zsolt és Sándor Árpád szólisták közreműködésével.

A szervezők reményei szerint a 21. Szent György Napokon sikerül megdönteni az elmúlt évek több tízezres látogatószámát. Hőlégballonból készülő fotók is segítenek majd a létszám felmérésében.

Ebben az évben a program összeállításánál az elsődleges szempont az volt, hogy olyan zenekarokat, produkciókat hívjanak meg, amelyek valamilyen módon kötődnek Sepsiszentgyörgyhöz vagy a térséghez. Így került a programba a 4 for Dance produkció, amelynek egyik tagja kézdivásárhelyi származású, vagy a magyarországi Honvéd Színház Arab éjszaka című darabja, amelyet a sepsiszentgyörgyi Zakariás Zalán rendező vitt színpadra, valamint az egyik magyarországi tehetségkutató verseny tavalyi győztese, a kézdivásárhelyi László Attila.

A Kultúrkert programjai a dzsessz, blues és világzene műfajában zajlanak majd április 27. és 29. között. A sepsiszentgyörgyi zenekarok mellett magyarországi és román együttesek is fellépnek. A múzeumkertben 12 magyarországi és romániai borász működteti majd a tavaly először megrendezett Borudvart. A városnapok tiszteletére az idén 100 kilogrammos pityókás, azaz krumplis házikenyeret sütnek Sepsiszentgyörgyön a 13 ezer darab téglából épülő kemencében.

A magyar nyelvű programok mellett román produkciókat is láthat a közönség a Szent György Napokon. Például április 23-án, hétfőn az Andrei Muresanu Színház Igor Bauersima Norway. Today című darabjának felolvasó-színházi estjére várják az érdeklődőket, majd április 26-án Horatiu Malaele hírneves román színészt láthatja a közönség.

Az idén is lesz közös román-magyar ifjúsági sátor a Román Fiatalok a Közösségért és a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) szervezésében, ahol karaoke, élő könyvtár, vitaestek, koncertek, közönségtalálkozók lesznek - olvasható a programokról a szervezők által az MTI-hez eljuttatott sajtóanyagokban.

A fesztivál részletes programjáról a Szent György Napok hivatalos, kétnyelvű (magyar, román) honlapján (www.szentgyorgynapok.ro) lehet tájékozódni. A honlap a városünnep ideje alatt hírportálként üzemel majd.

A Szent György Napokat 21 éve Sepsiszentgyörgy önkormányzata szervezi és támogatja.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés