bezár
 

film

2012. 04. 19.
Játékfilm-túladagolás ellen: a világ legjobb dokumentumfilmjei a Titanicon
19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, 2012. április 13-21., Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legelvetemültebb dokumentumfilmes kalandjai, egy év egy reptéren, road movie gördeszkával és gyilkosságok a babaházban? A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Filmdokk szekciójának két filmje is megtekinthető ma az Örökmozgóban... De összeszedtünk péntekre és szombatra is néhány dokumentumfilmet!
Mads Brügger, korunk talán legelvetemültebb dokumentumfilmesének munkája a Nagykövet úr című dán dokumentumfilm. Mi történik, ha egy nagyon is fehérbőrű európai férfi vásárolt diplomáciai titulussal egy csapásra afrikai diplomatává válik – ráadásul Közép-Afrika egyik legbékétlenebb országában? A filmet csütörtökön 20:30-tól vetítik az Örökmozgóban.

Nagykövet úr


Kokain a gyomorban, élő homárok, pisztollyal ijesztgetett madarak, ottfelejtett bőröndök. A kastély egy nemzetközi repülőtér működésének kulisszái mögé kalauzol, és ebből a kevesek által ismert világból varázsol színpadot egy lenyűgöző tragikomédiához. A Hot Docs fesztivál zsűrijének különdíját elnyert olasz rendezőpáros egy évig a milánói Malpensa reptéren forgatott, ahol a szigorú biztonsági előírások erősen veszélyeztetik az egyéni szabadságjogokat. Szintén ma, az Örökmozgóban, 18:30-tól. (Ismételni is lehet: 04.21., 16:30, Örökmozgó Filmmúzeum.)

A kastély


Az idei Titanic dokumentumfilmes programjában szerepel az Elveszett föld (04.21., 18:30, Örökmozgó Filmmúzeum) is, egy zenei mű finomságával felérő, költői film, melynek történetei a Nyugat-Szaharát a mai napig kettéosztó 2400 kilométeres fal két oldaláról szólnak. A sokszoros díjnyertes A legapróbb hely (04.20., 20:30, Örökmozgó Filmmúzeum) szívbemarkoló dokumentumfilm egy salvadori kis falu, Cinquera múltjáról és jövőjéről. A Sárkányölő (04.21., 15:30, Uránia Nemzeti Filmszínház - Csortos terem) pedig sok-sok indie rockzenével, klipszerűen mesél a gazdasági válságot követő munkanélküliségről és egy generáció helyzetéről – az amerikai nyugati part újrahasznosított úszómedencéinek tükrében.

Sárkányölő


A DNS, a CSI és a törvényszéki orvostudomány kora előtt a gyilkossági nyomozók különféle tetthelyeket mintázó, babaszobára emlékeztető modelleken fejlesztették képességeiket. A Babák és gyilkosságok (04.20., 18:30, Örökmozgó Filmmúzeum) a máig használatos modellek és a modern igazságügyi orvostanra gyakorolt hatásuk mellett alkotójuk, Frances Glessner Lee életét is bemutatja.

Babák és gyilkosságok


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés