bezár
 

irodalom

2012. 04. 19.
Vers- és prózamondó verseny Berekfürdőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nagykunságról rendeznek vers- és prózamondó versenyt vasárnap a gyógyfürdőjéről ismert településen, Berekfürdőn a református egyház Megbékélés Házában.

prae.hu

A megmérettetést Csikos Sándor kunkapitány, Jászai-díjas színművész, a község önkormányzata és a Bereki Irodalmi Társaság hirdette meg.

A vetélkedőnek 2004-es létrehozása óta célja, hogy népszerűsítsük a Nagykunságot bemutató, hozzá kapcsolódó irodalmi alkotásokat - mondta el Hajdu Lajos, a település polgármestere csütörtökön az MTI-nek. A rendezvény egyben tiszteletadás Körmendi Lajosnak, az ötletgazdának, a Berekfürdőt rajongásig szerető írónak, aki 59 éves korában 2005 elején hunyt el - tette hozzá az elöljáró.

Puskás Mariann főszervező tájékoztatása szerint az idei programot a szervezők azzal bővítették, hogy megemlékeznek a 2003-ban meghalt Kiss Tamás kisújszállási költőről, esszéistáról születésének 100. évfordulója alkalmából.

A megmérettetésen négy kategóriában általános és középiskolás diákoknak, valamint felnőttek vehetnek részt, részvételét 41 szavaló és prózamondó jelezte több nagykunsági településről.

A versenyzők két művet mondhatnak el, ebből az egyiket kötelezően a kiírók által megadott, a Nagykunsággal kapcsolatos műveket tartalmazó listáról kellett kiválasztaniuk, míg a másik tetszés szerinti magyar alkotás lehet.

A Nagykunságról, illetve tágabb értelemben az Alföldről szóló művek sorában Berecz András, Csokonai Vitéz Mihály, Csukás István, Gombos Imre, Győrffy István, Kiss Tamás, Körmendi Lajos, Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor és Szűcs Sándor alkotásai szerepelnek.

A kategóriák legjobbjai Győrfi Lajos Magyar Örökség díjas szobrászművész emlékplakettjét kapják elismerésül.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés