bezár
 

zene

2012. 04. 19.
Az IAMA nemzetközi konferenciája először Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Története során először tartja Magyarországon éves konferenciáját a világ klasszikus zenei koncertszervezőit, művészeti ügynökségeit és impresszárióit tömörítő szervezet, az International Artist Managers' Association (IAMA). Csütörtöktől szombat estig 350 menedzser, a legjelentősebb előadóművészeti központok vezetői és művészek érkeznek Budapestre. A rendezvény házigazdája a Művészetek Palotája és a Nemzeti Filharmonikusok, a témaindító beszédet Kocsis Zoltán tartja.

prae.hu

A Hatékony megoldások nehéz időkben című konferencia szakmai programjai elsősorban arra keresik a választ, milyen új stratégiákkal maradhat sikeres a minőségi kultúrára építő előadóművészeti ipar a globális gazdasági válság idején, de a tanácskozás lehetőséget ad a sokszínű magyar zenekultúra bemutatkozására is - közölte az MTI-vel Szabó Stein Imre, a Müpa stratégiai és kommunikációs tanácsadója.

Az IAMA nemzetközi konferenciájának egyik vezető témája az elhúzódó pénzügyi válság, és annak a nemzetközi zenei életre gyakorolt hatása lesz. A világsajtó egyik vezető kulturális híre volt tavaly, hogy az Egyesült Királyságban 15 százalékkal csökkent a kulturális intézmények támogatása. A kormányzat ezúttal nem a fűnyíró-elvhez ragaszkodott: a megszorításoknak nagy vesztesei és nagy nyertesei is voltak: összesen 206 intézmény támogatását teljes mértékben megszüntették.

A két legnagyobb európai gazdaságban, Franciaországban és Németországban nem voltak drasztikus megszorítások a szférában, bár Németországban tartományi és városi szinten már jelentkeznek gazdasági problémák, így a tetemes adóssággal küszködő Berlinben is.

Európában megnőtt az érdeklődés az amerikai, üzleti szellemű, magánszemélyek támogatását is felhasználó modell iránt, miközben az intézmények igyekeznek új forrásokat feltárni működésükhöz.
A kultúratámogatás európai modelljének teljes megszüntetése azonban beláthatatlan következményekkel járhat.

Ha Európa nem akar lemaradni a versenyképességért folytatott globális harcban, nem mondhat le egyik legfontosabb tőkéjéről, a kultúráról. A szektor nem csak rövidtávon élénkíti a gazdaságot, és adja Európa GDP-jének 2,6 százalékát.

Az európai kulturális miniszterek találkozóján, 2011-ben Gödöllőn az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságért felelős biztosa, Andrulla Vassiliou is hangsúlyozta, hogy nem szabad, hogy a kultúra a válság áldozatává váljon, hiszen éppen a kilábalás egyik legfontosabb eszköze lehet.

Az Eurobarométer felmérése szerint az unió polgárainak 77 százaléka számára fontos a kultúra, a kérdésre igennel válaszolók 90 százaléka tartja elengedhetetlennek, hogy az Unió politikájában továbbra is kiemelt szerepet kapjon a szektor.

Az International Artist Managers' Association (IAMA) az egyetlen olyan nemzetközi szervezet, amelyet kifejezetten a komolyzenével foglalkozó menedzserek, ügynökségek és impresszáriók számára hoztak létre.
A szervezet célja, hogy jó gyakorlatok meghonosításával erősítse a felek közötti bizalmat az előadóművészeti iparágban. Törekszik rá, hogy elősegítse a jól működő partneri kapcsolatok kialakulását, sőt bizonyos esetekben a közvetítő szerepét is magára vállalja.

Az IAMA 1991 óta megrendezett nemzetközi konferenciái a klasszikus zenei élet egyik meghatározó eseményévé váltak. A résztvevők több mint harminc ország ügynökségét, koncertszervezőjét, koncerthelyszínét, zenekarát, operáját és fesztiválját képviselik. A konferenciának eddig London, Amszterdam, Glasgow, Lipcse, Bécs, Genova, Prága, Stockholm, Berlin, Luxemburg és Párizs adott helyet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés