bezár
 

zene

2012. 04. 18.
Sör és whisky a kenőanyag
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem olcsó mulatság, ha valaki skót dudásnak szegődik. Már a felszerelés, a ruházat is milliókba kerül. De meg ne kérdezze senki, mitől olyan drága az a kockás "férfiszoknya", mert ezt kibökni kifejezett sértés Skóciában. Az első magyar skót dudás mesél a hagyományos viseletről és a hangszer harcos múltjáról: akár várakat is be lehetett venni vele, ha kellőképpen idegesítő frekvencián fújta valaki. Ám andalító Puccini-dallamokat is ki lehet csalogatni belőle...
- Drogos vagyok - utal tréfásan a skót duda iránti szenvedélyére Kéri György, aki elsőként "honosította" meg Magyarországon ezt a hangszert. Ugyanakkor van némi komoly tartalom is a humoros megjegyzés mögött, a skót duda belsejét ugyanis aléval, vagyis a whisky és a sör alapanyagával kenik ki belülről, hogy ne szökjön el a tömlőből a levegő. A hatás azonban csak akkor tökéletes - mondja Kéri György -, ha a dudás a játék előtt a kencéével azonos összetételű italt fogyaszt.


Egy Jumbo Jet hangereje

prae.hu


A hangszert irdatlan erővel, négy, méretes strandlabda felfújásához szükséges levegőmennyiséggel kell megszólaltatni, és ebbe bizony bele lehet szédülni. Mindesetre ekkor a skót duda a nagyszínpadi rockprodukciók százhúsz decibelével harsog bele közvetlenül a zenész fülébe. Mivel ez egy leszálló Jumbo Jet hangereje, a dudálás a repüléshez hasonlatos élményt jelent számára.

Gyerekkorában vette a fejébe, hogy márpedig ő skót dudás lesz. Mivel a családnak nem voltak szigetországi és muzsikus kapcsolatai, máig kiderítetlen, hogy honnan eredt a hatéves kisgyerek ötlete. Ő maga úgy véli, nincs ebben semmi csoda.

- Nem egyedi eset az enyém - nyújt táptalajt egy legendának. - Akadt például kolléga, aki Ausztrália közepén legeltetett, és egyszer csak kitört rajta a skótduda-mánia, attól kezdve semmi mással nem volt hajlandó foglalkozni. Ez a világ bármely részén bárkivel megtörténhet... Persze gitározással kezdtem, több bandában játszottam, műbőr szerelésben és láncokkal felékszerezve.

- Gyerekkori álmomat pedig akkor kezdtem valóra váltani - folytatja -, amikor lehullott a vasfüggöny. Mindenekelőtt itthon keresgéltem, és találtam is egy skót-magyar társaságot. Az ő kapcsolatuk segített hozzá az első kiutazáshoz. Skóciában találkoztam Jack Duffal, aki dzsessz szaxofonosokat tanított az Edinburghi Egyetemen. Bebizonyította, mennyire nagyra becsüli, hogy a nekik egzotikusnak számító Magyarországról valaki elzarándokolt hozzájuk csak azért, mert rajong a skót dudáért. Segített megtalálni a lehetőséget, hogy azontúl éveken át dudaszemeszterekre járhassak, és még a hangolást is megtanuljam, ami olyannyira bonyolult feladat (húsz helyen kell igazítgatni ezt a négysípú dudát), hogy hét esztendeig oktatják. Esetemben ennek elsajátítása elengedhetetlen feltétel volt, mert itthon semmilyen szaküzlet vagy hangszerkészítő nem tud ebben segítségemre lenni.


Nem szoknya: kilt!


Óva inti a bohó ifjakat Kéri György attól, hogy üres zsebbel kövessék példáját.

A kötelező felszerelésre ugyanis jó pár milliót félre kell tenni. A skót dudás nem állhat ki csak úgy, mondjuk egy szál öltönyben a pódiumra. De nem is szoknyában jár! Skóciában nagyon haragszanak, ha valaki így nevezi a hagyományőrző ruházatukat - meséli vendéglátóm. Azt a jellegzetes, valamivel térd fölé érő skót kockás szövetdarabot ugyanis, amelyet a derekukon átkanyarítanak (és alatta kötelezően nem hordanak alsóneműt) kiltnek hívják. A highlander népviselethez még mellény is tartozik, modernebb ízléshez igazodva tweed zakó, és elengedhetetlen tartozéka a sporran, egy bőrből készült bugyelláris.

Erre azért van szükség, mert a kiltnek nincs zsebe. Ünnepi alkalomra különleges, lószőrből vagy hermelinprémből készült sporran illik.
Fellépései alkalmával Kéri György a hagyományos katonai skót dudás ruházatát ölti magára. A kitömött vállú felsőrész és a magasra tornyosuló sapka a valójában szonikus zászlóként funkcionáló dudás azonosítására szolgált. Hogy ne csak hallják, lássák is, merre kell utána menni!


A duda hangja a legnagyobb ágyúdörgésen és kardcsattogáson is áthatolt.


- És idegesítő - jegyzi meg nevetve a dudás. Állítja, hogy egy várat is be lehet venni maroknyi katonával, annyival, amennyi épphogy befér a kapukon - no meg három skót dudással, akik öt napon keresztül fújják a hangszerüket: a bent lévőknek folytonos támadásélményük lesz.

Közlése szerint még a második világháborúban is használták harci eszközként. - Ha nem tudtak tankot küldeni, odaszalasztottak egy dudást - mondja.


Hisztis hangszer


- Ha velem van, imádom, ha ellenem van, gyűlölöm a skót dudást - magyarázza Kéri György, amikor megemlítem, vajon miért rendelik meg falunapokra, munkahelyi ünnepségekre vagy akár nagyzenekari fellépések alkalmával is az ő műsorát, ha olyan idegesítő a dudaszó, mint leírta. - Az első három számig népszerű a dudaszó, de a hangerő és a monotonság miatt utána már unalmassá válik. Ezért találtam ki, hogy ilyenkor világzenére váltok vagy dzsesszmuzsikusokkal, esetleg popzenekarokkal lépek fel, és akkortól szárnyalni kezd a program. A repertoáromon szerepel a Titanic főcímzenéje éppúgy, mint Puccini Pillangó kisasszonyának zümmögő kórusa. Évente legalább száz zeneszámot próbálok ki a skót dudán, hogy újabb darabokkal jelentkezhessem. De sajnos ennek a hangszernek is megvannak a korlátai: egy oktávnyi a hangterjedelme, és a dalok lejátszhatósága a kezdő hang elhelyezkedésén múlik. Nagy bánatom például, hogy emiatt az általam imádott régi The Bee Gees-számokat nem tudom rajta megszólaltatni.

Természetesen civil foglalkozása is van Kéri Györgynek, de a skót duda hisztis, azt nem lehet elhanyagolni. Szavai szerint ha pár napig használatlanul hever a sarokban, szörnyen elhangolódik. Lehet, hogy ez is inspirálta a hangszer magyar tulajdonosát, hogy Robert Burns születésnapján - amely egyébként a skót nemzeti ünnep is - barátaival Magyar-Kelta Zeneklub hozzon létre, amelynek havonkénti összejövetelein az adomázás, evés-ivás közepette skót dudaszó és esetleg ír hárfamuzsika csendül fel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés