bezár
 

zene

2012. 04. 18.
Ismerős Arcok: konceptalbum hazafias hangvétellel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koncepciólemezt készített az Ismerős Arcok, a markáns hazafias hangvételéről ismert népszerű rockzenekar; a Kerítést bontok című anyagról, amely a csapat hetedik kiadványa, Nyerges Attila beszélt az MTI-nek.

prae.hu

"A tizenöt dal egy konkrét történetre van felfűzve, amely egy az 1960-as évek végén a határon túl született magyar fiatalember első negyven évét meséli el a születéstől, a gyermekkortól kezdve szülőföldje kényszerű elhagyásán és anyaországi megpróbáltatásain keresztül" - mondta a zenekar énekese, gitárosa, szövegírója az MTI-nek.

Nyerges Attila kitért arra, hogy a történeten belüli megoldások hasonlóak a korábbi Ismerős Arcok-lemezekhez, hiszen vannak a hazával, a nemzettel foglalkozó témák, más szövegeikben a hétköznapi ügyekkel kapcsolatos kérdések, a család fontossága, az idősebbek tisztelete, a szerelem jelenik meg.

A sztori a Legyél te! című dalban elérkezik a 2006-os magyarországi eseményekhez, az őszödi beszédhez, a rendőri túlkapásokhoz. "Ahogy ennek a dalnak a szövegében is fogalmaztam, annál egy picivel több kell, mint a jelszavak és hogy vesszen el Trianon. Nem csak a baloldal hibáit látjuk, ott is komoly gondok vannak, ahol a nemzetért való cselekvés kimerül abban, hogy részegen összeborulva énekeljük a Székely himnuszt. Azt szeretném, ha úgy lehetne élni a Kárpát-medence bármely pontján, hogy az ember büszke lehessen magyarságára, ehhez pedig a fejekben rendet kell tenni" - fejtette ki a frontember.

Kitért arra, hogy a címadó dal, a Kerítést bontok a kettős állampolgárság életbe lépésének állít emléket. Nyerges Attila elmondta, hogy bár az Ismerős Arcokat az úgynevezett nemzeti rock kategóriába szokás sorolni, ő ezzel nem ért egyet. "A világ legtermészetesebb dolgának tartom, hogy egy magyar zenekar a saját hazájáról, népéről, nemzetéről ír dalokat. Más nemzetek zenekarai is gyakran foglalkoznak saját hazájukkal, példaként említhetem az ír U2-t, Bono büszke ír voltára és gyakran odamond a briteknek" - jegyezte meg az énekes-szövegíró.

Az Ismerős Arcok zenéjében hatásként tetten érhető akár a Korál és Demjén Ferenc érzelmes, dallamos világa, de vannak jóval keményebb, rockosabb számok, az Ennyi című szerzeményben a rapper FankaDeli működik közre, a népzene jelenléte pedig állandó. "Számunkra a népzenei elemek, népdalfeldolgozások használata már az első lemez, a 2003-ban megjelent Egy a hazánk óta koncepció, mert fontos számomra, hogy a mi közönségünk is megismerje ezt a fantasztikus kincset" - hangsúlyozta Nyerges Attila. A mostani albumon a Kedves álmot... című népdalfeldolgozást Tóth Lilla adja elő, de van az anyagon egy régi magyar katonadal is, a Nem látlak téged többé. Zimber Ferenc cimbalmon, Papp Gyula harmonikán játszik.

A Grund Records kiadásában megjelent lemezt József Attila Kész a leltár című költeményének utolsó négy sora zárja, Latinovits Zoltán hangján. Ez - mint Nyerges Attila kiemelte - a történet méltó lezárását jelenti számukra.

Az Ismerős Arcok a múlt hétvégén a fővárosi MOM Kulturális Központban mutatta be új anyagát, legközelebb április 28-án lép fel Kaposváron, egy napra rá az óbudai Hajógyári-szigeten lesz koncert, májusban többek között Szegeden, Vecsésen, Szombathelyen, Keszthelyen és Szántódon a Pannónia Fesztiválon lesz látható-hallható a zenekar.

Az 1999-ben alakult csapat (Nyerges Attila - ének, gitár; Práder Vilmos - gitár, ének; Kovacsik Tamás - dobok; Galambos Nándor - basszusgitár; Tánczos István - szaxofon, ének; Leczó Szilveszter - billentyűs hangszerek) évente 100-120 koncertet ad. "Több fesztiválon koncertezünk nyáron, határon túli magyarok lakta területeken szintén lesznek fellépéseink, mások mellett Tusnádfürdőn, de megyünk a Felvidékre is. Nem szeretnénk valamelyik oldal zenekara lenni, és úgy gondolom, ez közönségünk összetételén is látszik. Célunk, hogy a zenénk mindenkihez szóljon" - hangsúlyozta Nyerges Attila az MTI-nek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés