bezár
 

irodalom

2012. 04. 18.
Európai perspektívák és kultúrák közti dialógusok - Konferencia az ELTÉ-n
2012. április 19-20. ELTE, Múzeum krt. 4., 6-8.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az "Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE" kutatóegyetemi projekt Kultúrák között párbeszéd alprogram záró konferenciáit 2012. április 19-20. között rendezik az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A nemzetközi konferenciára tizenegy ország vezető kutatóit várják, míg a projekt eredményeit bemutató szimpóziumon több mint harmincan tartanak előadást.

prae.hu

A nemzetközi konferencia (The 20th Century Post-War Crises in European Comparative Perspective) a huszadik századi történelem fordulópontjaival és krízishelyzeteivel foglalkozik. Bár a háborúkkal foglalkozó szakirodalom folyamatosan gyarapszik, a harcokat követő válságkezelésről kevesebb szó esik. A hiánypótló konferencia célja, hogy európai kontextusban rajzolja meg a különböző országok kríziskezelési gyakorlatait. Az összehasonlító szimpóziumon gazdasági, társadalmi, diplomáciai, ideológiai és kultúrpolitikai szempontok is megjelennek majd. A konferencia weboldalán az előadások absztraktjai és az előadók kutatói önéletrajza is megtekinthető.

A 2010 nyarán indult Kultúrák közötti párbeszéd alprojekt közel 350 millió Ft-ból valósult meg a Bölcsészettudományi Karon és az Állam- és Jogtudományi Karon. A pályázat lehetőséget teremtett arra, hogy a Karok nemzetközi kutatási programokhoz csatlakozzanak és javítsák nemzetközi pozícióikat. A projekt zárásaként az áprilisi konferencián csaknem két év eredményeit mutatják be: a kulturális érintkezés történeti és térbeli sokféleségére alapozva több mint harminc doktorandusz és kutató előadására kerül sor. Az érdeklődők nyolc szekcióban hallgathatják történészek, régészek, irodalom- és nyelvtudósok, filozófusok és jogászok prezentációit.

A konferencia helyszíne egyrészt a Kari Tanácsterem, másrészt az a Doktori Kiválósági Központ lesz, amelyet a kutatóegyetemi projekt támogatásával alakítottak ki kutatószobákkal és előadótermekkel. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg (a támogatás száma TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0003).

A részletes programról itt olvashatnak:
http://crisis2012.elte.hu/?page=schedule

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés