bezár
 

film

2012. 04. 17.
Mindenki szereti a kisfilmeket, de kit érdekel? - Daazo.com kerekasztal a Titanicon
19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, 2012. április 13-21., Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedd délelőtt tartották a Titanic Nemzetközi Filmfeszivál keretében az Uránia mozi kávézójában a visegrádi régió fiatal filmeseinek lehetőségeiről szóló kerekasztal-beszélgetést, melyet a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál és a Daazo.com utazó rövidfilmfesztiválja, a Visegrad Shorts on Tour szervezett.

prae.hu

A beszélgetésen a Magyar Nemzeti Filmalap képviseletében Havas Ágnes elmondta, hogy véleménye szerint a kisfilmek helye a mozi helyett a televízió, éppen ezért került nemrégiben a finanszírozásuk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH). A Filmalap azonban a filmes oktatást nyújtó intézményeken keresztül továbbra is támogatja majd a vizsgafilmek készítését. Fülöp József a MOME részéről hangsúlyozta, hogy a filmes oktatás az innováció és a tehetséggondozás egyetlen működő területe, ezért kiemelten fontos a vizsgafilmek támogatása. Lakos Nóra kisfilmkészítő pedig kiemelte: elérhető hazai támogatás hiányában koprodukcióban sem tud kisfilmet készíteni, hiszen az NMHH nem írt még ki pályázatot, így a hazai önrész hiányzik a költségvetéséből. Bollók Csaba javaslata szerint a fiatal filmeseknek egységesen kellene fellépniük, hogy a kisfilmes finanszírozás ne csak a vizsgafilmekre szűküljön, hanem legyen elérhető más filmkészítők és kívülállók számára is.

A beszélgetés nemzetközi résztvevői a régió további problémáira világítottak rá: a kisfilmes finanszírozás mellett a forgalmazás és a promóció is komoly gondot jelent a visegrádi négyeknek. Lengyelország hatalmas piaca a kisfilmekre is nyitott, sőt külön szervezet foglalkozik kifejezetten a kisfilmek promóciójával. A szerencsésebbek közé tartozik Csehország is, ahol ugyan vetítenek rövidfilmeket a mozikban és televíziókban is, de az ingyenes terjesztés nem jelent megoldást a műfaj anyagi problémáira.

Szlovákiában a vizsgafilmek kizárólagos jogával a gyártó iskolák rendelkeznek, ami tovább nehezíti a fiatal filmesek egyébként is problémás jogi helyzetét. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy egy kisfilm csak kivételes esetben járhat anyagi haszonnal, mégis elengedhetetlenül szükséges a filmiparba való belépéshez. A beszélgetésen az International Visegrad Fund részéről Beke Mihály vett részt, aki nyitott volt a résztvevők gondolataira, és ígérte, hogy figyelemmel kíséri a felvetett problémák orvoslására létrehozott projekteket az Alapnál.

A Daazo.com kisfilmes videómegosztó továbbra is elkötelezett a kisfilmek iránt. Az alapítók a pénzügyi gondok mellett elsősorban a kommunikáció hiányában látják a problémák gyökerét. Deák Dániel szerint további találkozók és beszélgetések és egy közös, visegrádi adatbázis építése lehet az első lépés a megoldás felé.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés