bezár
 

zene

2012. 04. 17.
Merjünk kicsik lenni!
22. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál, 2012. április 26-30.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén 22 éves MEDIAWAVE Fesztivál egy bástyáról hirdeti ezúttal a fényírók tavaszát, a kultúra majálisát, és hívja piknikre, a Duna partjára, mindazokat, akik fogékonyak “a kicsi szép" elve mentén ünnepelni az univerzális értékeket.

prae.hu

Kihívás is egyben a mostani esemény: a kor adta, némiképp szűkülő lehetőségekből létrehozni a legizgalmasabb élményt. Pozitívan értelmezni a jelen adottságait és ezen adottságokból kihozni valami igazán értékeset. Figyelve arra, hogy ne pusztán a művészeti tartalmakhoz való hozzáférés valósulhasson meg, azaz programok sorozata álljon elő, hanem a kulturális töltetű programok közt alkalom nyíljon lazításra és a közösségi kapcsolatok alakítására is.

Mindezek eléréséhez keressük az eredethez, a kezdetekhez mind közelebb vivő utat, szemünk előtt tartva természetesen azt az ősi tanulságokkal élő mondást, miszerint ugyanabba a folyóba kétszer nem lehet belelépni...

Ezen elgondolásnak fontos része a helyszín jó megválasztása. Úgy érezzük, hogy sikerült megtalálnunk ehhez a váltáshoz a legmegfelelőbb közeget, a Monostori Erőd (Komárom) Dunai-bástyájában. A régi MEDIAWAVE Fesztivál látogatói számára elárulhatjuk, hogy az Erőd olyan helyszín kicsiben, mintha a Rómer házat összetolnánk a romos zsinagógával udvarostul, de 50 métert sem kell sétálni és már képletesen a novákpusztai kastély parkjában vagyunk, a Duna partján.

 
Fárasztó nap, ráadásul egy VIVA Comet-es sajtótájékoztató után dőltem be az egykor oly szeretett Toldi Moziba, hogy újabb panaszokat halljak az apadó állami pénzforrásokról, a kultúra katasztrofális helyzetéről, és ígéreteket arra vonatkozóan, hogy a szerény keretekből minden lehetségeset kihoznak majd.

Még mindig, mint egy szomorú flash-back, visszajárnak Fluor Tomi poénjai, a celebek jól megkomponált spontaneitása és önbizalma, s egyszer csak azt látom, hogy jól megszokott térben, ismerős arcok közt, kényelmes fotelben heverészek a mozivászon előtt: ahogy szomszédos kollégám megjegyezte, ez a moziterem olyan - illetve valamivel kisebb - mint milliomosék  magán moziterme, ahol a napokban vendégül látták.

Majd felvillannak a képkockák, s a mozigépész mintha egészen máshol járna: először a harmadik kisfilmet teszi fel, majd az elsőt, de kétszer egymás után. A régi szép idők jutnak eszembe, amikor még a gépésszel italoztunk itt esténként, s aztán feltántorgott a csattogó gépek mögé.

Merjünk kicsik lenni! - ahogy a fesztivál mottója sugallja. És én nem csak hogy merek, de kifejezetten jól érzem itt magam, ahol a felszólalóra rá kell szólni, hogy beszéljen hangosabban, ahol belebotlanak a túl virágzóra sikerült szóbokor tövében saját szavukba.

Először hallom azt, hogy talán kifejezetten jó is ez a válság, hiszen újrakezdhetünk mindent. 22 év után elölről, új alapokon, pontosabban az újrahasznosítás jegyében

A filmkockákon pedig romákat látok, mérhetetlen nyomort, orrfacsaró szegénységet, ahol három kisgyermek osztozik egyetlen sodrott cigarettán, s nem merem megsaccolni, hogy hány évesek lehetnek: hat? Nyolc? És hány évük van még hátra ebből az életből...

Nehogy valaki is félreértsen, én ezt szeretem. Nem a nyomort, a nyomasztó fekete-fehér dokumentumfilmet, hanam az igazságot, az őszinteséget és tisztességet. A valóságot, fekete-fehérben.

Ahol még az "újrahasznosításért" is magyarázkodni kell, mert ez olyan trendi szó. Ahol ha nem is megváltani akarják a világot, de legalább nem hazudják le a szépségét.

Röviden a nemzetközi filmes programról

74 film a nemzetközi versenyprogramban. A zsűriben Jiří Menzel. További 25 film a Panoráma programban.

Végül pedig “A kicsi szép" filmes konferenciához kapcsolódva hat magyar kisjátékfilm-blokk, a Cannes-i díjazottaktól a régvolt és még létező, meg-megújuló kisjátékfilm-műhelyekig.

Mindez a két termes, hangulatos és otthonos erődmoziban.

Mit hoz a nemzetközi zenei program?

Blues – jazz – improvizatív zene: James Blood Ulmer (USA); Fly Trio (USA – Mark Turner / Larry Grenadier / Jeff Ballard);  Ken Vandermark & Paal Nilssen-Love (USA/NOR); Benkő Róbert; Grencsó Kollektíva; Molnár Sándor Quartet; Meleg Tamás Quintet…

James Blood Ulmer

Ethno - népzene: Travellers (Belső-Dél-Kína); Vágtázó Csodaszarvas (HUN); Follia! (BEL) ● “Cafés & Citizenry: The Roma Origins"- új kávéházi hangulatok (ITA/ROM/HUN); Mentés Másként Trió; Mérai lakodalom (ROM/SLK/HUN); Fajkusz Banda; Ritka Magyar Folkband; Csángálló; Romano Trajo; Romungro Fiúk; Ferenczi György és a Rackajam…

Underground - rock: Humble Grumble (BEL); Children of Gagarin (RUS); Apnoe Folk Underground; Roundnine; Penguin Sound System…

A MEDIAWAVE Duna-parti majálisa

Jó időben a fesztivál délutánjait úgy lehet elképzelni, mint egy régi nyár- és virágzásünnepet – de nem tömegekre utazó –, majálist. Míg az aratás és a szüret ünneplésének némiképp a mai napig megmaradt, él a közösségi hagyománya, addig e nagyon jellegzetes időszaknak – amely arról nevezetes, hogy a tél után megújhodó, éledő természet virágba bontja a fákat, réteket –, veszendőek, halványulók a hagyományos értékei.

Törekvésünk most arra irányul, hogy a fesztivál napsütötte, szellős délutánjain felhívjuk ezekre vendégeink figyelmét. Azaz, kint tartjuk programjainkat a Duna-parton, az ártéri erdő szomszédságában. Erre a természet adta ajándékra próbálunk felépíteni egy "új hagyományt", és minél kevésbé szeretnénk hozzányúlni a természet adta, érintetlen "dekoráció"-hoz. Nem lesz színpad, erősítés, csak a hangulatot erősítő közeg. De legyen a vendégek részéről elemózsiás kis kosár, kockás abrosz és takaró.

A MEDIAWAVE MAJÁLIS sok kisebb-nagyobb szórakoztató, lazító és közösségépítő, állandó és időponthoz kötött, egyedi program összessége lesz. Rossz idő esetén sincs gond a programok megvalósulásával, mert az erőd dunai bástyája kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen.


Dióhéjban az egyéb művészeti és koncerencia-programokról

Színházi, performance és irodalmi/slam poetry programok, work-shopok, kiállítások színesítik tovább az eseményt, valamint számos konferencia:

KONFESZT / K – konferencia-fesztivál a közösségekkel
KULTURÁLIS HÁLÓZATOK TALÁLKOZÓI
(SZELLEMFI – Vidéki Befogadó Színházak és Produkciós Műhelyek, KULT-TÚRA – Vidéki Művészeti Fesztiválok Hálózata)
KÖRNYEZET – LÉT – TUDAT KONFERENCIA
VILÁGÖRÖKSÉG KONFERENCIA
"A KICSI SZÉP" – filmszakmai konferencia a kisjátékfilmekről

Speciális programok, produkciók a MEDIAWAVE-en

"Cafés & Citizenry" – The Roma Origins Project
Új kávéházi hangulatok – A roma zene újraértelmezése

Zenei műhelyvezető: Both Miklós
Slam poetry műhelyvezető: MC ZEEK


A négy állomásos művészeti integrációs projektben három ország roma és nem roma muzsikusai dolgoznak együtt slam poetrysekkel, képzőművészekkel és táncosokkal. A komáromi esemény a harmadik a sorban, emiatt érdemes belenézni a négy napos, már jelentősen előrehaladott próbafolyamatokba, valamint az április 30-i különleges záróeseménybe (21:00), amely a MEDIAWAVE történetének egyik legkiemelkedőbb, nagyszabású akciója.

RE-LIKVIA – kiállítás, performance, konferencia

A MEDIAWAVE Fesztivál által meghirdetett "Újrahasznosítás"-pályázatra közel 200 pályamű érkezett, 70 alkotótól, alkotócsoporttól. A nevezett művek rendkívül színes és sokrétű, ötlet-dús és olykor meghökkentő, környezettudatos gondolkodást sugároznak.

Ezen alkotások a XXI. század népi, iparos vagy művészeti "re-likviái" (azaz remekművei), amelyeket a környezettudatos életmód szellemiségében nem egy növekedés-mámorban felnövő "új generáció", hanem egy "re-generáció" (vagyis az újrahasznosítás cselekvő gondolatvilágában növekedő nemzedék) készített.

A kiválogatott alkotásokat ilyen értelemben akár "re-kupa"-díjjal (rekuperál – hasznosít) is kitüntethetnénk. Célunk, a fesztivál ideje alatt, kiállítás formájában bemutatni a legjobbnak ítélt alkotások többségét, valamint koncentrált formában – április 29-én – mini-konferencia és kiállításnyitó keretében még hatékonyabban a közönség elé tárni azokat.

Kádas Levente - A mángorló jótékony hatása

MEDI – új fesztiválpénz bevezetése

Figyelem! Az új fesztivál-fizetőeszköz, a MEDI háttere, alapja erős: kulturális és közösségi élmény, környezet- és közösségtudatos gondolkodás áll mögötte! "Add, amid van!"

MEDI a fesztivál fizetőeszköze

Csere-bere

A környezettudatos gondolkodás, a természetközeliség és természetesség erősítése céljából a csere-bere tárgyaknak elsősorban kézműves jelleggel kell rendelkezniük: pl. nagymama lekvárja, házi kolbász, szalonna, bor, pálinka, méz, süti és bármi, ami az ember saját keze munkája… És, hogy mire jó a csere-bere a MEDIAWAVE világában?

… váljon a közösségi kapcsolatok alakítójává! Élj vele, adj vele! Ne pont légy a tömegben, a közönségben, hanem válj a közösség részévé! …

Szeretnénk segíteni… az előadó és a közönség kapcsolatában lévő, egyre feledettebb "adás-kapás" viszonyt… Ennek szorgalmazására minden koncerten és előadáson elhelyezünk egy kosarat...: a kapott érték a megbecsülést jelző ajándék, gesztus. Higgyék el, örülni fognak neki!

Részletes program:
www.mediawave.hu

Ott a helyem...
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés