bezár
 

színház

2012. 04. 17.
Kettőspont: AEGON-est a Katonában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gothár Péter előadásához, A filozófushoz kapcsolódva mutatják be a Kettőspont című sorozat legújabb estjét a fővárosi Katona József Színházban csütörtökön. A sorozat egy-egy előadást, illetve az abból választott témát más művészeti ágak segítségével járja körül.

Szkéné színház

A Katona József Színház és az AEGON Magyarország együttműködésében megvalósuló sorozatot szerkesztő Eszéki Erzsébet koncepciója szerint minden est egyszeri alkalomra készül, nem közönségtalálkozóként, nem is pódiumbeszélgetésként, az előadásokat gondolatébresztő művészeti összjátéknak szánják. A filozófus című produkcióhoz készült előadás a márciusban indított sorozat második estje.

Minden Kettőspont - AEGON-est más művészeti ágak segítségével közelít az előadásból választott mozzanathoz, azt továbbszövő tánccal, zenével, irodalmi művekkel, akár meglepő módon, újfajta asszociációkkal.

Eszéki Erzsébet az MTI-nek elmondta: a mostani produkció is egyszeri alkalomra készül, ám merőben más lesz, mint a sorozat első, a Cigányok című előadáshoz kapcsolódó estje volt. "Hiszen ez másik előadás, másmilyen tematika, más fellépőkkel, egészen más irodalmi művekkel és zenével" - fogalmazott, hozzátéve, hogy kortárs magyar műveket választott az előadáshoz. Elhangzik Garaczi László egy novellája és Egressy Zoltán Portugál című darabjának részlete is.

A kiindulópont A filozófus című előadásnak az a jelenete, amelyben díszes asztaltársaság eszik-iszik, finom ételeket, italokat fogyaszt, míg valaki bele nem tenyerel mindebbe... A produkció máshonnan láttatja az előadásból kiragadott jelenetet a témához választott irodalommal, zenével, a művészet, az irodalom és a gasztronómia összefüggéseit bemutató összjátékkal.

Mint Eszéki Erzsébet elmondta, a Kettőspont-est ugyan a darabból indul ki, de érthető, élvezhető akkor is, ha valaki nem látta még. Az előadás házigazdája Kocsis Gergely mellett Jordán Adél és Nagy Ervin színész, mellettük Szabó Dániel dzsesszzongorista lép fel a produkcióban, amelynek vendége Egressy Zoltán író, Debreczeni Mónika, a Vylyan borászat vezetője és Segal Viktor séf.

A Katona József Színház 2011 októberében mutatta be Gothár Péter rendezésében Bessenyei György A filozófus című darabját. A szerző legsikeresebb műve 1777-ben jelent meg Pesten, szerelmi bonyodalmaiban francia mintákat követ, de a magyar művelődési állapotokat bírálja.

A darab ősbemutatója sikert aratott, Pontyi szerepét Kelemen László, a magyar nyelvű színjátszás megteremtője játszotta. A vígjátékot az 1790-es években többször is eljátszották a budai és pesti magyar színészek. Pontyi szerepét Kocsis Gergely alakítja, míg a címszerepet Ötvös András játssza, szerelmének tárgyát pedig Tenki Réka személyesíti meg. A további szerepekben Fullajtár Andrea, Pálmai Anna, Mészáros Béla, Tasnádi Bence és Dankó István is látható.

A filozófust május 12-én játsszák legközelebb a Katona József Színházban. Az előadást beválogatták a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába; a produkció június 10-én látható két alkalommal Pécsen.

Az idei évben hat AEGON-estet terveznek, ebben az évadban három produkciót mutatnak be, majd szeptember, október és november végén láthatóak a sorozat további darabjai. A következő est május 24-én lesz és a Zsámbéki Gábor rendezte Kispolgárok című előadáshoz kapcsolódik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés