bezár
 

színház

2012. 04. 16.
Tóték: a szegedi Pinceszínház bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Örkény István Tóték című tragédiáját mutatja be a szerző születésének centenáriuma alkalmából a szegedi Pinceszínház, az előadás premierjét pénteken tartják.

Szkéné színház

Czene Zoltán rendező a bemutatóról tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy Örkény István egyik legismertebb művét – az özvegy, Radnóti Zsuzsa engedélyével – ötszereplős változatban adják elő. A történet bizonyos részleteit a postás közvetítésével ismerheti meg a közönség, aki – a görög sorstragédiák látójához hasonlatosan – folyamatosan vezeti majd az eseményeket.

Az előadás vezérfonala Örkény István a kisregény elé írt mottója: "Ha egy kígyó (ami ritkaság) fölfalja önmagát, marad-e utána egy kígyónyi űr? És olyan erőhatalom van-e, mely egy emberrel ember voltát megetethetné? Van? Nincs? Van? Fogas kérdés!". A darab arra keresi a választ, hogy milyen következményekkel, személyiségen belüli torzulásokkal járhat a kiszolgáltatottság, az emberi megaláztatás – fogalmazott a rendező.

Bár az előadás intim, stúdiószínházi térben valósul meg, a színpadképnek mégis sajátos hangulatot ad, hogy a nézőkkel szemben a játéktér mögött tizenhat statiszta ül, akik a falu világát, a környezetet jelenítik meg – közölte Czene Zoltán.

Kancsár József igazgató elmondta, hogy az alapításának tizedik jubileumát ünneplő kulturális intézmény májusban monodráma találkozót rendez, amelyen a színház e műfajba tartozó saját produkcióinak felújításai mellett vendégelőadásokat is láthat majd a közönség.

A társulat az évadban a Tótékat követően még egy premierre készül: A peleskei nótárius című népszínművet adják elő Ádám Tamás rendezésében, de már nem kőszínházi keretek között, hanem nyáron, az immár tizedik alkalommal megszervezett Szegedi Várjátékokon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés