bezár
 

film

2012. 04. 15.
Hétfői különlegességek a Titanicon
19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, 2012. április 13-21., Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb versenyfilmet ajánlunk a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programjából. Az idei Berlinale gyöngyszeme, A fal szöveghű adaptációja Marlen Haushofer osztrák írónő 1963-as,, azonos című regényének, amely megjelenése óta olvasók nemzedékeit ragadta magával.
Egy kirándulás során a hősnő magára marad egy hegyi vadászházban. Amikor társai keresésére indul a közeli faluba, ráébred, hogy a világtól egy láthatatlan "üvegfal" választja el. A túlélés lehetőségeivel egy kutya, egy macska és egy tehén társaságában kell szembesülnie. A szemkápráztató adaptáció főszerepét A Baader Meinhof csoport, A mások élete és Szabó István Az ajtójának sztárja, Martina Gedeck játssza. Julian Roman Pölser rendező-forgatókönyvíró a hétfői vetítés után (a film 18:45-kor kezdődik) a Fesztivál vendége lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Visszakézből


A Titanic programjában mindig is kiemelt helyen szerepelt a francia filmtermés. Hétfőn vetítik a Francia zátonyok szekció Visszakézből című filmjét, Fred Cavayé munkáját (A következő három nap forgatókönyv írója és A két mesterlövész társrendezője – utóbbit április 26-tól játsszák a magyar mozik). Mit tehet az egyszeri kórházi ápoló, ha ismeretlenek elrabolják terhes feleségét és szabadságáért cserébe egy, a sürgősségire frissen bekerült, sebesült gengszter megszöktetését követelik? És mi van, ha maga a szöktetés rendben megy, ám a legrosszabb pillanatban feltűnő rendőrségnek köszönhetően a túszcsere rendre elnapolódik? A klasszikus thriller egyik főszereplője a szikár Roschdy Zemmel (Az igazság nyomában, London River), a cselekmény fordulatai pedig olyan elképesztő tempóban áramlanak, hogy a néző figyelme egy percre sem lanyhulhat. Hétfőn 18:00-tól a KINO-ban.

Örömzene


Az A38 ideális helyszíne a Zene mindenkinek szekció vetítéseinek, így a zenész-filmes Kevin Barker Örömzene című munkájáénak, mely inkább házimozi, mint turnéfilm. A számos koncertfelvétellel tarkított darab belülről mutatja meg egy turné mindennapjait, és nosztalgikus hangulatú képet fest a "freak-folk" feltörekvő fiatal zenészeiről, akiket még nem távolított el egymástól a siker. 2004 nyarán a Vetiver folk-rock együttes Devendra Banhart és Joanna Newsom társaságában végigturnézta az Egyesült Államokat. Az akkor még áttörés előtt álló zenészek főleg kávézókban, klubokban és galériákban léptek fel. A Vetiver gitárosa által felvett képek ezt a varázslatos utazást örökítik meg. A vetítés holnap 19:30-kor kezdődik a hajón.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés