bezár
 

zene

2012. 04. 12.
Jan Garbarek Group - Officium Novum
Budapesten Jan Garbarek és a The Hilliard Ensemble legújabb közös albumának bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jan Garbarek a kortárs európai dzsesszművészet egyik legnagyobb alkotóegyénisége, akit sokan Európa legjobb szaxofonjátékosának tartanak. A norvég muzsikus zenéje rendkívül népszerű a világban, koncertjei iránt óriási az érdeklődés. Művészetének elismeréseként a Norvég Királyi Ház lovagja címet viseli és a Norvég Művészeti Nagydíj birtokosa. Egyedülálló játékstílusát, hangzásvilágát, megkülönböztetett figyelem övezi 1962 óta.

prae.hu

Jan Garbarek rendkívüli sikereket ért el (a) The Hilliard Ensemble közreműködésével készült Officium (1994) és Mnemosyne (1997) című gregorián albumaival is, melynek első lemezét 1, 5 millió példányban vásárolták meg.

A két zenei óriás, azaz az angol férfi énekegyüttes, (a) The Hilliard Ensemble és a norvég szaxofonos, Jan Garbarek 1993-ban dolgozott először együtt, melynek eredménye a 90-es évek egyik leghíresebb zenei produkciója, az Officium, melyet az egész világon óriási siker koronázott. A következő közös produkciójuk, mellyel egész Európát bejárták, a Mnemosyne volt.

Ezek a lemezek mintegy 5000 év zenei anyagát ölelik fel.

"Ez a zene egyszerűen "csak" van, méghozzá mindenki ámulatára és épülésére!" (The Times)

2009. júniusában megszületett és felvételre került egy gazdag, új anyag, a trilógia befejező része. Az Officium Novum nem csak a jazz rajongókat, hanem az egyházi zene lelkes híveit is kielégíti, melyhez Garbarek játéka újra ötödik elemként csatlakozik. A lemezkritikák gyakran említenek még egy hatodik meghatározó szereplőt, az ausztriai St. Gerold kolostor akusztikáját, mely az előző két lemez felvételének helyszíne is volt.

A repertoár központi motívuma az örmény zene, melynek hatása Garbarekből a legihletettebb játékot váltotta ki. Komitas Vardapet (1869-1935) szerzeményei a középkori egyházi zenék és a kaukázusi énekmondó hagyományokból táplálkoznak, de helyet kaptak az albumon Arvo Pärt észt zeneszerző művei, és XVI. századi francia, XII. századi spanyol és bizánci zenék is. A különleges zenei anyag Garbarek két saját kompozíciójával egészül ki, az Allting Finns és a We are the Stars c. költeményekkel. Ez utóbbi indián kötődésű mű, így az album kelettől nyugatig tartó utazást köt össze a zene által. Az énekhangok mellett a szoprán és tenorszaxofon hol a mélyben, hol a magasban szárnyal.

A nyugalom és a szenvedély összeáll a művekben, egységet alkotnak. Hol az emelkedettség, hol a szabadság érzését éli át a hallgató. Előfordulnak pillanatnyi disszonanciák, de ezek rövid ideig tartó feszültséget jelentenek, amelyek légies, áttetsző szépségű hangzásba úsznak át, és mámorító harmóniává alakulnak.

Köztudott, hogy (a) The Hilliard Ensemble énekegyüttes és Jan Garbarek a koncertek helyszínén a közönséget újabb és újabb zenei megoldásokkal ajándékozzák meg. A Szent István Bazilika közönsége is számíthat olyan improvizációkra, zenei meglepetésekre, melyek egyedivé teszik az estet. A jazz és a régi zene kedvelői egyaránt feledhetetlen élményt kapnak.

Külön érdekesség, hogy a művészek nagyon szerény vendéglátást kérnek a koncert előtt. A friss kávé mellé mindössze némi idény gyümölcsöt, teasüteményt, üdítőket és egy kis vörös bort. A koncert után pedig egy könnyű hidegtálat, indiai, vagy thai ételeket.

Közreműködők:

Jan Garbarek – tenor-, és szopránszaxofon
David James – kontratenor
Rogers Corvey-Crump – tenor
Steven Harrold – tenor
Gordon Jones – bariton

 
Jan Garbarek Group
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés