bezár
 

zene

2008. 08. 29.
Kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Klasszikus, klezmer és világzene - ezúttal is műfajokban változatos programot kínál a Zsidó Nyári Fesztivál, amely idei, "A tehetségek fesztiválja" szlogenjéhez híven minden eddiginél több tehetséges fiatal művésznek kínál fellépési lehetőséget. A szombaton kezdődő rendezvénysorozatban már van olyan előadás, amelyből ráadás koncertet is tartanak.

prae.hu

Mint Soós Emese sajtóreferens elmondta, a Gryllus fivérek és Szalóki Ági vasárnap délutáni koncertjére minden jegy elkelt, ezért este héttől újabb előadást tartanak a Rumbach utcai zsinagógában. "Sajnos van kevésbé kellemes hírünk is" - jegyezte meg Soós Emese, hozzátéve, hogy Müller Péter Sziámi balesete miatt a Jazzy Chanson Duo szeptember 6-ra tervezett koncertje elmarad.

A fesztivál vendége lesz azonban a Dohány utcai zsinagógában a kivételes hangi adottságú David D,Or, aki popzenét, operát és világzenét egyaránt hatalmas sikerrel énekel. A hagyományos Nemzetközi Kántorkoncerten a kiváló Benzion Miller mellett két fiatal, sikeres kántor, Azi Shwartz és Yaakov Lemmer első alkalommal lép fel Magyarországon. A koncert vendége lesz a Jeruzsálemi Kántor Kórus is, amely számos alkalommal szerepelt már Kanadában, az Egyesült Államokban, Angliában és Franciaországban.

A XI. Zsidó Nyári Fesztivál sztárvendégei között lesz Dudu Fisher, a kiváló izraeli énekes, előadóművész, aki Izrael 60 éves fennállása alkalmából különleges zenés showműsorral lép fel szeptember 7-én Budapesten.

A klezmer zene idén is kiemelt szerepet kap, hiszen a Dohány utcai zsinagógában kétnapos klezmermaratonon négy kiváló zenekar lép közönség elé. A jól ismert és népszerű magyar csapatok, a Budapest Klezmer Band és a Pannónia Klezmer Band mellett a szlovákiai Pressburger Klezmer Band és a lengyel Max Klezmer Band hallható.
Visszatérő vendég a Sabbathsong Klezmer Band, amely a Ruttkai Színház színpadán játszik. Estjük sztárvendége Tabányi Mihály, a legendás "Harmonikakirály".

A klasszikus zene kedvelőit szeptember 4-én a Rumbach utcai zsinagógában a moldovai születésű izraeli énekesnő, Vira Lozinsky és Regina Driker jiddis dalestjére várják. A Reneszánsz Év eseményeit az egyik legkiválóbb olasz régizenei együttes, a Lucidarium fellépésével gazdagítják. Budapesti koncertjük programját többek között a jiddis énekelt költészet legfontosabb kézirataiból Wurmsi Eisak Wallech állította össze. Sok közülük a kor legnagyobb slágerei közé tartozott: zsoltárok, különféle egyházi és szatirikus énekek, valamint a Purim és a zsidó esküvők kedvenc dalai csendülnek fel.

Szeptember 7-én, az Európai Zsidó Kultúra napját a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében a Millennium Rézfúvós Kvintettjének koncertje köszönti a Rumbach utcai zsinagógában. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult kvintett zsidó zeneszerzők műveinek átiratából, illetve zsidó témájú darabok részleteiből ad koncertet.A XI. Zsidó Nyári Fesztivál egyik záróeseménye lesz szeptember 8-án Shlomo Bar világhírű ütőhangszeres, zeneszerző, énekes és a Fellegini KlezmerGipsy koncertje a Dohány utcai zsinagógában.
nyomtat

További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

art&design

A tizenkettedik European Remembrance Symposiumról
Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és nyírfakobold, Pagony, 2024
Kevin Costner – Horizont: Egy amerikai eposz
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés