bezár
 

art&design

2012. 04. 11.
Máté Gábor fotókiállítása Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Makovecz Imre szakrális épületeiről, a kubai szantería vallás misztikus hitvilágáról és a görög katolikus egyház sajátosságairól készült sorozatait mutatja be Máté Gábor fotóművész szombaton nyíló kiállításán Győrben a Magyar Ispitában.

prae.hu

A tárlat különlegessége, ahogy a három különböző hitvilág egy egésszé formálódik az alkotások fényében - mondta Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató szerdán az MTI-nek. Hozzátette: a kiállítás címe - Ami összeköt - kifejező, jelzi a kapcsolódásokat.

Mindhárom sorozatban jelen van a keresztény szellemiség; a Makovecz Imre szakrális épületeit bemutató fotók például a templomok rendeltetésének misztikus jellegét hangsúlyozzák.

Ezért az alkotó sajátos megvilágítást alkalmazott, képeit szürkületben vagy éjszaka készítette - ismertette a szakember.

A Szantería című sorozat a Kubában máig létező vallás különleges hitvilágába ad betekintést. A fotók felvonultatják a valláshoz kötődő tárgyi kultúrát és megörökítik a vallás gyakorlóit, beavatottjait. Ezt a sorozatot a győri kiállításon először láthatják az érdeklődők.

A Görög Katolikus Egyházról készített képeknél szintén a vallás sajátosságai játsszák a főszerepet. A sorozat fotói külön a győri kiállításra készültek, az alkotásokkal a fotóművész szülővárosa, Győr iránti tiszteletét kívánja kifejezni - mondta Grászli Bernadett.

A képkészítés technikája is különleges: a három sorozat közül kettő képei analóg módon készültek, a fotókat az alkotó maga nagyította színes fotópapírra. Ennek köszönhetően szokatlan tónusokkal, meglepő színárnyalatokkal találkozhatnak a látogatók.

A tárlat május 30-ig tekinthető meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés