bezár
 

irodalom

2012. 04. 11.
Deres Kornélia költő kapta a Makói Medáliák díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Deres Kornélia kapta idén Szőrapa című könyvéért a Maros-parti város önkormányzata által elsőkötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat; az elismerést szerdán adták át a Hagymaházban.

prae.hu

Buzás Péter polgármester elmondta, hogy a makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést.

A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.

A Csányi Katalin szobrászművész készítette, József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat neves irodalmárokból álló kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Deres Kornélia 1987-ben született Miskolcon, magyar-angol szakos tanári diplomáját az ELTE-n szerezte meg, jelenleg az egyetem irodalomtudományi doktori iskolájának ösztöndíjas hallgatója.

Tíz esztendeje publikálja verseit, amelyeket német, bolgár és szerb nyelvre is lefordítottak. A líra mellett irodalom- és színházkritikákat is ír. A tavalyi könyvhétre, a József Attila Kör sorozatában megjelent, Szőrapa című kötetének verseit 2007 óta irodalmi folyóiratokban publikálta.

Bíró-Balogh Tamás, a kuratórium tagja, irodalomtörténész szerint Deres Kornélia költészete visszafogott, de nem bátortalan, nyugodt figyelme egy sajátos lírai nyelvtan természetrajzát követi.

A méltán kedvező kritikai fogadtatást kapott Szőrapa című kötetében érett és magabiztos nyelvi erővel jeleníti meg sajátos világát, amelynek a költészettel újrateremtett családtörténet jelenti az egyik alapját.

A fiatal költőnő az MTI-nek elmondta, hogy a versírás számára egy kicsit a meditációra hasonlít: teljesen kikapcsolva egy dologra kell koncentrálnia hozzá.

Ez néha elég nehezen megy, de ha sikerül, a versírás egyszerre lehet kikapcsoló és kimerítő is. Deres Kornélia elárulta, hogy a kötet tavaly nyári megjelenése után öt-hat hónapig nem is írt verset.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés