bezár
 

irodalom

2012. 04. 11.
Koszorúzás a fővárosi József Attila-emlékhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeztek születésnapján, a költészet napján József Attilára szülőházánál, a IX. kerületi Gát utcában.

prae.hu

A szerdai megemlékezésen a Gát utca 3. szám alatt található József Attila-emlékhelyen a Ferencvárosi Önkormányzat, a Magyar Írószövetség, a József Attila Társaság, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület képviselői helyeztek el koszorút. Az Április 11. és a Bukj föl az árból című József Attila-verseket Varga Zoltán színész szavalta el.

Lackfi János költő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad emlékművé merevíteni József Attilát. Rámutatott: a költő életműve "jól viselte" az "irodalmi tőzsdeváltozásokat" is a rendszerváltást követően, míg például Kosztolányi Dezső nem volt ilyen szerencsés.

Lackfi János arról is beszélt, hogy József Attila mindannyiunk "lelkiismeret-furdalása", és arra biztatta a jelenlevőket, hogy őrizzék meg a költő emlékét. "Azt gondolom, József Attila az a valaki, aki állandóan cibál minket és nem hagy élni, nyugodni. Azt kívánom, hogy ez a fajta éltető, teremtő nyugtalanság legyen velünk" - fogalmazott Lackfi János.

Bácskai János, a kerület polgármestere ünnepi beszédében a költő Curriculum vitae című híres önéletrajzát idézve felelevenítette József Attila ferencvárosi kötődését. Kiemelte: aki József Attila költészetét mélyebben meg akarja ismerni, annak "tudnia kell Ferencvárosról".
A polgármester üdvözölte a költészet napját, valamint megjegyezte: hiszi, jobb lenne, ha "hétköznapjainkat több költészettel tudnánk fűszerezni".

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben megünneplik Magyarországon április 11-én. Ezen a napon hagyományosan megkoszorúzzák a költő budapesti emléktábláját egykori lakóhelyén, a Gát utca 3-ban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés