bezár
 

film

2012. 04. 11.
Mildred Pierce-maraton a Titanicon
19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, 2012. április 13-21., Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Titanic Filmfesztivál egyedülálló módon, egyszeri alkalommal levetíti az HBO nagy sikerű minisorozatát, a Mildred Pierce-t - eredeti angol hanggal és magyar feliratozással, mind az öt részt együtt, maratoni jelleggel, 329 percben!

prae.hu

A gazdasági világválság éveiben egy kétgyermekes családanya egyedül marad lányaival, és a maga korában egyedülállóan független Mildred (az Oscar-díjas Kate Winslet) keményen küzd saját maga és családja boldogulásáért. A sorozat James M. Cain, A postás mindig kétszer csenget írójának azonos című, 1941-es regénye alapján készült, amelyből már született egy korábbi filmváltozat a magyar származású Kertész Mihály rendezésében, a témának pedig a pár éve kirobbant gazdasági válság ad aktualitást. Az összesen ötórás HBO minisorozatot Todd Haynes vitte képernyőre, akitől a magyar közönség olyan darabokat láthatott, mint a Velvet Goldmine vagy az I'm Not There - Bob Dylan életei. Haynes a forgatókönyvet Jonathan Raymonddal együtt jegyzi, aki korábban a Wendy és Lucy című nagy sikerű amerikai független filmért volt felelős.

A teljes minisorozatot egyszeri alkalommal, egyben – két rövid szünet beiktatásával –, eredeti angol hanggal, magyar felirattal tűzi műsorára a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál április 14-én a Toldi moziban, kedvezményes áron!

Időpont és helyszín:

Április 14. szombat, Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Első-Második rész: 13:30
Harmadik rész: 15:45
Negyedik és ötödik rész: 17:10

A rendezőről:

Todd Haynes 1961-ben született a kaliforniai Encinóban. 1985-ben végzett a Brown Egyetem bölcsészkarán. Első játékfilmje, a Métely 1991-ben elnyerte a Sundance Fesztivál fődíját. A Biztonságban és a hetvenes évek glam-rock világáról szóló Velvet Goldmine – Bálványrock sikere után következő filmjeit nagy költségvetéssel, hollywoodi sztárokkal forgatta.

Válogatott filmográfia:

Poison (1991, Métely)
Safe (1995, Elkülönítve/Biztonságban, TITANIC 1996)
Velvet Goldmine (1998, Bálványrock)
Far from Heaven (2002, Távol a mennyországtól, TITANIC 2003)
I’m Not There (2007, I’m Not There – Bob Dylan életei)
Mildred Pierce (2011)

A sorozatról:

Mildred Pierce/Mildred Pierce
Amerikai Egyesült Államok/USA, 2011

Rendező: Todd Haynes
Forgatókönyv: Todd Haynes, Jon Raymond (James M. Cain regénye alapján)
Operatőr: Edward Lachman
Zene: Carter Burwell
Szereplők: Kate Winslet, Guy Pearce, James LeGros, Melissa Leo, Mare Winningham, Brian F. O’Byrne, Evan Rachel Wood
Forgalmazó: HBO
Színes
336 perc
www.hbo.com/mildred-pierce

A kaliforniai Glendale 1931-ben: Mildred Pierce, a fiatal anya magára marad két gyerekével, miután férjének, Bertnek kiadja az útját. Kénytelen munkát keresni, hogy el tudja tartani a 11 éves Vedát és a hétéves Rayt, de a munkaközvetítőben csak olyan alantas munkákat talál, amelyeket nem hajlandó elvállalni. Amikor értesítést kap, hogy házvezetőnői állásra lenne lehetősége egy gazdag társasági dámánál, nagy nehezen ráveszi magát, hogy jelentkezzék. A balszerencsésen alakuló bemutatkozó beszélgetés után Mildred a helyi bisztróban, a Cristofor’s Caféban keres menedéket, ahol a sors egy Ida nevű pincérnő alakjában siet a segítségére. Az öt részből álló minisorozat jelenetről jelenetre követi Cain regényének cselekményét, mellőzve azt a gyilkossági mellékszálat, amelyet az 1945-ös film noir változathoz hozzáadtak. A párbeszédek szinte szóról szóra követik a regényt.

www.titanicfilmfest.hu
www.hbo.hu/mildredpierce
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés