bezár
 

irodalom

2012. 04. 10.
A költészet napja Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A költészet napja pécsi rendezvényén szerdán délután kezdődnek a rendezvények a Pécsi Nemzeti Színház épületében, ahol három órán át folyamatosan hangfelvételről, színészóriások tolmácsolásában hangzanak el versek, irodalmi beszélgetéseket tartanak, és egy óriás születésnapi Kugler-tortát is megszegnek.

prae.hu

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, az ünnepi műsor egyik szervezője az MTI-nek elmondta: a költészet napjával kapcsolatos eseménysor 16 órakor kezdődött és egészen 19 óráig magyar színészóriások hangfelvételről idézik a legnagyobb magyar költők kiemelkedő, s közismert műveit.

Többek között Kosztolányi Dezső, Pilinszky János, Ady Endre, József Attila művei hangzanak el olyan művészektől, mint Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Molnár Piroska vagy Gobbi Hilda. Az eseményen a pécsi Jelenkor irodalmi folyóirat is önálló standdal várja az érdeklődőket.

Náluk a szerzők, Lackfi János, Meliorisz Béla, Méhes Károly, Keresztesi József, Halmai Tamás olvasnak fel, a folyóirat szerkesztői pedig a lap meghatározó költőinek verseit osztják meg a közönséggel.

A rendezvényen villányi és tokaji borászok kínálják legfinomabb nedűiket, így a költészet iránt érdeklődők pohárral a kezükben élvezhetik a magyar líra legszebb műveit.

A rendezvényre a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár is kitelepül és egy úgynevezett "retro könyvvásárral" jelentkezik; a bibliotéka állományából kivont régi, ám jó állapotú, verseket tartalmazó köteteit értékesítik kedvező áron.

A Színház téri események azért is különlegesek, mert a helyszínen bárki kipróbálhatja magát és kamera elé állhat, hogy elmondja kedvenc versét – ahogy ezt a város közéletének ismert szereplői is teszik.

A helyszínen spontán előadott produkciók egy része a városi televízióban is látható lesz, a Pécsi Nemzeti Színház kamerája szintén felvételeket készít, ezeket az intézmény honlapján és az egyik legnagyobb internetes videómegosztó oldalon lehet majd megtekinteni.

Az ünnepi műsor egyik fénypontjaként a pécsi önkormányzat felajánlása nyomán egy hatalmas Kugler-tortát is megszegnek, amelyből mintegy 250 adagot osztanak szét a közönség tagjai között.

Az estét a színházban a Vivat Bacchus pécsi énekegyüttes fellépése zárja. Ők többek között magyar költők megzenésített verseit éneklik este hét órától.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés