bezár
 

zene

2012. 04. 10.
Zenei ügynökséget indított Körner Tamás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapest Fesztiválzenekartól januárban nyugalomba vonult Körner Tamás egyszemélyes művészeti - zenei - ügynökséget nyitott. Baráti Kristóf hegedű- és Várjon Dénes zongoraművész, valamint Hamar Zsolt karmester már a volt igazgatóhoz szerződött, még egy magyar muzsikus és három külföldi zenész válaszára vár Körner Tamás.

prae.hu

"Jóval korábban elhatároztam, hogy 65 esztendős koromban elköszönök az igazgatói széktől, azonban úgy adódott, hogy ráhúztam még egy évet - mondta el az MTI-nek Körner Tamás.

- Úgy vélem, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) túl rangos és komoly intézmény ahhoz, hogy megengedje magának azt a luxust, hogy bevárja, míg egy kifáradóban lévő embertől kényszerűen búcsút kell vennie. Van bennem elég energia, semhogy nem létező vidéki birtokaimra visszavonuljak és a könyveim közé temetkezzem."

Sok elképzelése volt, végül úgy alakult, hogy a kis ügynökséget megalapította. "Helyesebben még alapítom, mert a névsor még nem végleges" - fűzte hozzá.

Úgy gondolja, legfeljebb 6-7 zenésszel foglalkozik, mert véleménye szerint egy igazi impresszárió személyes munkát végez, csak úgy tudja megnyugtatóan és eredményesen képviselni a vele szerződöttek érdekeit. Ez pedig behatárolja a létszámot, így csupán szólistákat, előadóművészeket vesz a listájára, már kvartettet sem.

"Olyan művészeket kérdeztem meg, vajon érdekes lehet-e számukra, hogy átvegyem az impresszálásukat, bár eddig is komoly ügynökségnél voltak, akikről azt feltételeztem, hogy ilyen vagy olyan okból nem futották azt a formát, amit a kétségtelenül magas teljesítményük indokolna." Ismert, kiváló muzsikusokról van szó, Baráti Kristófról, Várjon Dénesről és Hamar Zsoltról - jegyezte meg.

Mellettük még másokkal - külföldiekkel - is tárgyal, de nem mond más neveket, mert nekik először még a jelenlegi menedzserükkel kell megbeszélni a váltást.

Korábban volt olyan terv, hogy kívülről részt vesz a BFZ külföldi turnéinak és a magyar vendégművészek munkájának előkészítésben, végül a koncepció megváltozott. "A szálak azonban a zenekar és köztem elszakíthatatlanok maradnak, húsz évet nem dob ki az ember.

Viszont, bármelyik nálam lévő művész fellépését örömmel szorgalmazom. És bízom benne, hogy nemcsak a BFZ, hanem sok más zenekar is rendre felkéri őket, úgy veszem észre, hogy a szakma elfogadott. "

Körner Tamás édesapja építészmérnök volt, de a Zeneakadémiát is elvégezte, egyik nagybátyja a milánói Scala zenekarában játszott. Így, ahogy illett, ő is tanult zongorázni, mint mondja, nem épp kiugró sikerrel, de az érdeklődése a komolyzene iránt töretlen volt, lemezeket gyűjtött, a kollekciója ma több mint 15 ezer darabot számlál.

Bölcsészként került a párizsi Magyar Intézethez, itt kereste meg Fischer Iván, akit egyébként gyerekkora óta ismert. "1992-ben jött el az a +csillagóra+, amikor az addig évi 3-4 alkalommal összeállt zenekar elnyerve a főváros támogatását állandóvá válhatott.

Szükség volt tehát az infrastruktúra, a menedzsment kiépítésére, jegyeladás megszervezésére. Erre kért fel Iván, a főváros pedig kinevezett. Ezért hazajöttünk a kiküldetési időm lejárta előtt" - árulta el a volt igazgató.

Körner Tamást 2012-ben Bánffy Miklós-díjjal tüntették ki.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés