bezár
 

építészet

2012. 04. 08.
A hispániai görög város élete ismerhető meg az új adatbázis révén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Empúriesz, az ókori ibériai görög város élete ismerhető meg az Iberia Graeca digitális adatbázis segítségével, amelyet a spanyol kulturális minisztérium kezdeményezésére hoznak létre.

prae.hu

A Földközi-tenger partján épült Empúriesz volt a legnyugatibb görög kolónia. Kr.e. 575-ben alapították Phokaiából származó görög telepesek - olvasható a Greek Reporter (http://eu.greekreporter.com) angol nyelvű görög hírportálon.

A görögök kezdetben a Fluviá-folyó torkolatában lévő aprócska szigeten telepedtek meg, ez volt a régi város, a Palaiapolisz, majd Kr.e. 550 táján átköltöztek a szárazföldre, megalapítva Neapoliszt, az új várost. Húsz évvel később felduzzadt Empúriesz lakossága, amelyet elárasztottak a menekültek, miután II. (Nagy) Kürosz perzsa király Kr.e. 530-ban meghódította Phokaiát.

Az évszázadok során a város jelentős gazdasági és kereskedelmi központtá vált. A pun háborúkban Empúriesz Róma szövetségese volt, ennek köszönhetően független városállam maradt Hispánia római meghódítása után is. Sextus Pompeius és Julius Caesar között Kr.e. 49-ben kitört polgárháború alatt azonban a római hadvezér pártjára állt, ezért elveszítette autonómiáját. A görög város mellett római veteránok létre hozták Emporiae coloniát, ahonnan ellenőrizhették a térséget. A 3. században Empúriesz elnéptelenedett, míg Emporiae továbbra is virágzott egészen a 9. század közepéig, amikor az ismétlődő viking rajtaütésektől rettegő lakosai elmenekültek.

Noha a két ókori település pontos helye a 15. század óta ismert volt, az ásatások csupán 1908-ban kezdődtek és mind a mai napig folytatódnak. Ennek ellenére a római coloniának eddig csupán 20 százalékát tárták fel.

A spanyol kulturális minisztérium kezdeményezésére digitális adatbázist hoznak létre, amelybe bekerül a feltárások során napvilágra került összes tárgy, ahogy minden vonatkozó dokumentum. Az Iberia Graeca weboldalon utána lehet majd nézni például minden leletnek, legyen szó kerámia-, terrakotta- vagy bronztárgyról, pénzérmekről, ékszerekről, ahogy építészeti emlékeknek. Az adatbázis tartalmazza a görögök Ibériai-félszigeti jelenlétével kapcsolatos összes dokumentumot, a régészeti helyszíneket, valamint a leletanyagokat őrző azokat a múzeumokat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés